2/2017 - 30/11/2021 16:29

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
КАРИЕРА - АРХИВ

877
Доброволчеството или как да открием нашата страст!

(Дата: 2017-02-10) || (Брой: 2/2017) || Автор: Дарби

Твърде често хората не могат да направят разлика между това просто да имаш интерес в определено професионално поле и това наистина да си като факир, щом практикуваш дадена професия. В повечето случаи, когато някой кандидатства за дадена позиция, си мисли, че е достатъчно просто да е любител на съответната профеисонална тема и да е изчел много книги. Съвсем друго се случва обаче, когато започне практическата част и човекът с разочарование за себе си открие, че това не му се отдава и не му е истинската страст. 
Тук на помощ идва доброволчеството. Море от безкрайни възможности за доброволен труд, който освен опит, създава и много връзки и така улеснява последващото търсене-намиране на работа. Тук не говорим за обществено полезен труд заради провинение. А за много по-широко понятие, защото, нека сме честни със себе си, няма как да открием, че сме добри социални работници, ако не опитаме да помагаме в старчески дом. Или пък дали сме добри в маркетинг и рекламата, ако не опитаме да сме доброволци при рекламна кампания на някоя фирма. Може в нас да са скрити заложби на учител, но няма как да разберем това, ако все така не правим нищо по въпроса и не намираме себе си. 
За улеснение на гимназистите, а и не само, вече има специално разработени  кариерни тесове  , които да прекратят вътреличностните борби и дадат една светлина в тунела.  Непременно опитайте с такъв! Но нека все пак разгледаме и практическите възможности да открием себе си – плюсовете на доброволчеството. 
1. 50 часа доброволчество всяка седмица – опитайте първо от по-простото. Да отделите време от уикендите си или след работа, за нещо по-дребничко и неизискващо цялото ви време и внимание. Просто за да усетите как ще се чувствате, когато правите нещо доброволно, а не с користна цел. 
2. Планувайте добре доброволчеството си – ако все пак предмриемете смела стъпка да отдадете цялото си време и внимание и да превърнете доброволчеството си в работа ( но неплатена ) – проучете хубаво въпроса – кое, къде, какво и как. Също така спестете малко пари, за да не се окаже в един момент, че сте банкрутирали. 
3. Когато пишете CV-то и мотивационното си писмо -  поставете доброволчеството си в графата „Предишен опит”, а не в секцията „хобита и интереси”. Ако го сложите именно там, това означава, че вие оценявате доброволческия си опит като  професионално ценен, а не е бил просто за запълване на времето. 
4. Подхождайте смело – може да откриете, че всъщност мразите работата, която от малки сте си мечтали да практикувате, а ще обикнете тази, за която дори не сте подозирали, че съществува. 

Естествено, по-авантюристично настроените няма да имат проблем с тази идея. Но не забравяйте, че добре планираното бъдеще е сигурният ключ към успеха. За това трябва още ранна детска възраст да се подбере правилното   среднo училищe  , а по-нататък във времето и подходящият  университет   
 


175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11