2/2017 - 24/04/2024 22:40

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
DARBI COLLEGE - АРХИВ

878
Пътят към успеха в американските университети с диплома A Level

(Дата: 2017-02-10) || (Брой: 2/2017) || Автор: Дарби

Всяка година кандидати с диплома A Level биват успешно приети в топ американски университети, много от които дават и кредити за определени предмети изучавани в A Level. С други думи, кандидатите с A Level са една стъпка пред бъдещите си състуденти още преди да са започнали процеса по кандидатстване. 
Повече от 450 институции в САЩ официално признават дипломите IGCSE и/или A Level (пълния им списък можете да видите : тук ).
 
Причината английските дипломи за средно образование да са предимство при приема в университети в САЩ е дълбочината на знанията и разностранните умения, които директно изпращат кандидатите сред най-добрите студенти в избраната от тях специалност. 
В зависмост от университета и конкретната програма кандидатите с три високи A Level оценки по внимателно подбрани предмети могат да получат кредити за цяла една година (30 семестриални часа). 
Това са само част от университетите, които признават английските дипломи за средно образование, а в част от предлаганите специалности при ниво на оценките A-C дори признават кредити:
Boston University
Brown University
California Institute of Technology (Caltech)
California State University, Los Angeles
Columbia University
Cornell University
Duke University
Florida State University
Harvard
Massachusetts Institute of Technology
New York University
Pennsylvania State University
Stanford University
The University of Texas at Austin
University of Maryland, College Park
University of Southern California
University of Washington
Yale University

Сред най-често задаваните въпроси от кандидат-студенти ориентирали се към САЩ са:
Как да кандидатствам?
Всички университети изискват попълването на формуляр за кандидатстване. Много от тях (но не всички) използват т. нар.    Common Application form  , който позволява онлайн кандидатстване в няколко университета с един формуляр. Предметите A Level се изброяват в раздел Testing, в секцията Senior Secondary Leaving Examinations и/или в секцията Education. Често университетите имат и свой собствен формуляр, който е достъпен онлайн. От кандидатите се очаква и да отговорят на едно ли две есета и да предоставят информация за извънкласните си занимания. В допълнение към документите се изпращат академична справка и препоръки. 

Какви предмети мога да изучавам?
Много американски университети позволяват на студентите да изучават широк набор от предмети през първите две години от следването, след което те се специализират през следващите две. Важно е да се отбележи, че в американското висше образование специалности като медицина, фармакология, ветеринарна медицина и право се предлагат само в магистърска степен. 

Трябва ли ми среден успех?
Оценките в A Level не позволяват изчисляване на среден успех. Повечето университети предпочитат кандидатите да посочат информация за оценките в дипломата им, а не среден успех, тъй като разбират системата на оценяване с букви. Все пак при нужда от изчисляване  на среден успех се прибягва до помощта на специалисти, които и самият университет може да препоръча. 


Трябва ли да полагам SAT изпити?
Повечето американски университети изискват SAT или ACT, но някои могат и да освободят кандидатите от тях. Препоръчително е кандидатите да изпратят запитване до съотв. университет. 

Трябва ли да полагам изпит по английски език?
Най-популярните изпити за кандидати, чиито майчин език не е английски, са TOEFL и IELTS. Някои от университетите могат да направят изключение и да освободят кандидатите от този изпит, ако те са били обучавани на английски език и/или имат достатъчно висока оценка по IGCSE English as a First/Second Language. 

Мога ли да кандидатствам за стипендия?
Някои от университетите предлагат частична финансова помощ на базата на постижения или доказан доход, която може да покрие част от таксата за обучение и/или разходите за издръжка. Важно е да се има предвид, че конкуренцията при стипендии за успех е много силна и често изисква по-ранно кандидатстване. 

Сигурно ли е, че ще бъда приет/а, ако покривам всички изисквания? 
Не – приемът не е гарантиран. Все пак надпреварата за американските университети е ожесточена, а местата са ограничени. 

В интерес на кандидат-студентите е да следват три прости, но важни съвета:
1. Да подготвят кандидатурата си отрано. 
2. Да направят детайлно проучване за всеки конкретен университет и да се свържат с отдела по прием.
3. Да подберат няколко университета с различен рейтинг, съотв. място в класациите, за да увеличат шансовете си за прием. 175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11