4/2015 - 23/07/2024 04:45

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

731
Наръчник за оцеляване за обменни студенти

(Дата: 2015-04-09) || (Брой: 4/2015) || Автор: Дарби

висше образование в чужбинаВъзможността за прекарване на един семестър, а дори и на цяла година, в университет в друга държава е едно от най-големите очарования на студентския живот. То обаче, освен с множество приятни емоции и интересни преживявания, е съпроводено с не малък брой трудности.

Ето няколко полезни съвета, които ще улеснят адаптацията на обменните студенти, към новата среда:

  •      Открийте си местна банкова сметка – освен че ще Ви спести разходи при парични трансфери, в много държави банковата сметка е задължителна било то за намиране на квартира, било то за започване на някаква работа.
  •      Купете си SIM карта към мобилен оператор в съответната държава – през времето, прекарано там, ще Ви се налага да си говорите не само с България, но и с местни телефони – най-малкото да си поръчате такси или пица. Ще Ви спести много разходи и ще разшири възможностите Ви за общуване.
  •      Пазарувайте разумно – много продукти, в това число и хранителните, могат да Ви излязат много скъпо или пък много евтино, в зависимост от това как пазарувате. Помнете – най-добрите промоции са в големите супермаркети. Ако имате възможност – гответе си сами – ще спестите много. Постарайте се все пак да опитате и колкото се може повече от местните деликатеси.
  •      Социализирайте се – това, в крайна сметка, е една от основните цели на обменните програми – общуването между млади хора от различни държави. Присъединете се към Facebook групи на студенти от новия Ви университет и на други млади хора в града и следете за разнообразни събития. Посещавайте културни събития, барове, ресторанти и всякакви социални мероприятия. Интересна идея е да си резервирате билет за някакво културно събитие още преди да заминете, за да имате какво да очаквате пристигайки.
    висше образование в чужбина
  •      Пътувайте икономично – винаги си купувайте карта за транспорт, а когато можете – ползвайте и велосипед като удобен метод на придвижване. Подгответе се предварително – съществуват множество компютърни и мобилни приложения, чрез които да се запознаете с града, в който ще живеете – с неговия транспорт и с разположението на университета и основните забележителности.
  •      Посещавайте забележителности и други градове – постарайте се да видите всичко, което заслужава внимание, и не се ограничавайте единствено до Вашия град. Има много възможности за по-ранно закупуване на билети с отстъпка, така че можете да пътувате до съседни градове сравнително изгодно. За посещенията на музеи или други туристически атракции не забравяйте да си извадите ISIC карта – не струва почти нищо, а Ви осигурява евтин, а понякога дори и безплатен, вход на много места.
  •      Не се колебайте! Ако Ви се отвори възможността да заминете като обменен студент, направете го. Винаги има трудности – ако не знаете местния език, ще сте доста объркани в началото; „местните специалитети”, във всеки един смисъл на тази фраза, определено не са по вкуса на всеки; програмата в университета може да Ви се струва странна и трудна, но нищо от това не може да промени факта, че тази половин или една година ще бъде изпълнена с интересни и прекрасни преживявания, нови приятелства и разширяване на собствения Ви светоглед по начин, който никога не сте очаквали!

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11