4/2015 - 23/07/2024 05:04

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ - АРХИВ

732
Холандски език за чуждестранните студенти

(Дата: 2015-04-09) || (Брой: 4/2015) || Автор: Дарби

за и против изучаването на холандски и как унверситетите стимулират и подпомагат чуждестранните студенти да учат езика

HollandВсички сме чували известната сентенция „Когато си в Рим, се дръж като римляните”. Тя важи в пълна сила и за студентския живот в чужбина и успешната адаптация в новата среда. Ако искаш да бъдеш приет и уважаван, първо ти трябва да покажеш респект и приемане на местната култура и обичаи. Ученето на местния език е едно от първите неща, с които всеки студент е добре да започне своя живот в чужбина. Това в никакъв случай не е задължително изискване на страната или институциите, но освен че улеснява адаптацията, в последствие увеличава и шансовете за намиране на  работа.

От миналата учебна година холандските университети започнаха кампания за насърчаване на ученето на холандски език. Тя, разбира се, не е продиктувана от някакви задължителни норми, а от желание да се помогне на чуждестранните студенти да се потопят по-бързо и леко в новата среда и да се почувстват  равнопоставени с местните студенти още от самото начало. Никой университет не очаква и не е необходимо чуждестранният гражданин да усвои езика на високо книжовно ниво, но разбирането и употребата на основни фрази в стандартни разговорни ситуации би подпомогнало адаптацията в социално-битов план. Въпреки че в Холандия се говори английски навсякъде и то на много високо ниво, шансовете за започване на работа също биха били по-добри, ако можеш да се обърнеш към хората на местния език и да покажеш съпричастност към езика и културата им.

Все по-популярни стават онлайн курсовете преди заминаване, в които се изучават основни фрази, използвани в ежедневието. Такъв е въвеждащият в езика курс  на университета в Грьонинген, който може да  премине изцяло в дистанционно обучение. Той включва развитие на базисни умения, като слушане с разбиране, четене (на елементарни изрази за начало), говорене по определена тема и основни правила за писане, четене и произнасяне на думите.

dutchДруг популярен безплатен онлайн курс е този на езиковата школа Taalthuis. Те предлагат и голяма база от упражнения и допълнителни материали по нива, срещу минимална членска такса от 10 евро на година.

Някои холандски университети, като Utrecht University например, организират регулярно т.нар The Language Café, където местни и чуждестранни студенти се срещат и комуникират на холандски. Традиция е вече почти всеки холандски университет да предлага своя buddy програма, в която всеки първокурсник има свой приятел-наставник от 2 -ри или 3-ти курс, който му помага в адаптацията, включително и езиковата.

Разбира се, съществуват и много други курсове - на определена цена, някои от които в онлайн вариант, а другите - на място, в езикови центрове и школи в почти всеки по-голям град. Курсовете за чужденци към общината в Амстердам са безплатни, но това не е правило за всеки град.

Независимо дали ще започнете своето езиково обучение преди заминаване или на място, първата дума, която задължително трябва да научите е lekker. Тя се използва, за да покажете, че нещо Ви  харесва - независимо дали храна или пък приятно място.175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11