4/2017 - 16/07/2024 16:05

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ЕЗИКОВИ КУРСОВЕ - АРХИВ

893
Изучаване на чужд език след 7 клас

(Дата: 2017-04-10) || (Брой: 4/2017) || Автор: Дарби

<img mce_tsrc=
Наближава времето за кандидатстване и избор на училище след 7 клас. Най-често родителите и децата се стремят към профилираните училища със засилено изучаване на език  -  и това е напълно разбираемо. Ако в недалечното минало чуждоезиковото обучение не бе приоритет,  то в днешно време владеенето на чужд език е неделима част от грамотността на съвременния човек. По тази причина, извън бившите езикови гимназии, в много средни училища се създадоха специализирани езикови паралелки, в които учениците се обучават по същата система на съответния език. Наблюденията и опитът ни през последните две години обаче очертават няколко проблема, които изискват внимание и навременна реакция от страна на родителите. Ще се опитаме да ги обобщим с няколко примера, свързани  с често задавани въпроси.
Пример 1. Детето е изучавало английски език само в училище и сега продължава в паралелка с интензивно изучаване на същия език. Необходимо ли е да записва допълнителен курс ? 
Нашият съвет: Добре е да се провери до каква степен детето владее материала, преподаван в училище до момента. Няколко опреснителни урока с опитен учител, преди началото на учебната година или непосредствено преди старта й, биха спестили  натрупването на проблеми в процеса на обучение след това.
Пример 2. До 7 клас детето ви е изучавало например немски език и сега го записвате в подготвителен клас с интензивно изучаване на английски език. Оказва се обаче, че повечето деца от класа са доста напред с материала, тъй като са учили английски в училище и в различни курсове да момента. Преподавателят започва да „препуска” с материала, класът се справя, а вашето дете се чувства като изоставено на самотен остров; в началото се опитва да наваксва, после се отчайва и се отказва, защото не е в състояние да следва темпото. Последствията са сериозни, тъй като детето губи вяра в собствените си възможности, което на тази възраст може да доведе до още по-големи проблеми. Какво трябва да се направи?
Нашият съвет: Бихте могли да предотвратите това, ако намерите вариант  детето ви да усвои през лятото поне ниво А1   по английски език. Това може да стане в рамките на 80-100 часа в интензивен летен курс в група или чрез индивидуални уроци. След старта на учебната година обаче е необходимо да следите отблизо как то се справя с учебния материал и ако забележите затруднения – да включите допълнителни индивидуални уроци в програмата му. Опитът ни показва, че ако това се направи навреме – т.е. ако детето има възможност да упражнява допълнително всичко, което не му е ясно или го затруднява, то бързо наваксва и се изравнява с останалите.
Пример 3. Детето е изучавало английски в училище и в допълнителни курсове, достигнало е до ниво B1 и сега ще продължи в езикова паралелка с изучаване на испански език например. Вие се опасявате, че наученото до момента, може да се забрави и настоявате то да продължи с английския, като го записвате за курс FCE. Има деца, които биха се справили с подобно предизвикателство, но в общия случай – това  ги затормозява.
Нашият съвет: По-добре е в подготвителен клас детето да бъде съсредоточено върху езика, който изучава в училище.  Има достатъчно време да се продължи с езиковите курсове по другия език от следващата учебна година. Тогава е добре да се продължи с подготовка за международно признатите сертификати  по английски език -FCE и CAE , а след това - ако намеренията са за кандидатстване в англоезичен университет – IELTS  , TOEFL  и SAT1.


175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11