02 / 2008 - 22/03/2023 18:31

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ГЛАВНА СТАТИЯ - АРХИВ

83
ОТКРИЙТЕ СВОЯ ПЪТ ЗА РАЗВИТИЕ

(Дата: 2008-02-21) || (Брой: 02 / 2008) || Автор: ДАРБИ

В България няма официална статистика колко ученици кандидатстват в чужбина, кои държави са предпочитани и кои специалности са най-търсени. Преди години посолствата на различните държави даваха приблизителна информация колко учебни визи са издали за година и това беше относително най-точната статистика, която може да ориентира страничния наблюдател. Днес няма визи (или поне в рамките на Евросъюза няма) и единствената възможност да се отчете в какви рамки се движи интересът на кандидат- студентите и кои са най-актуалните специалности са изложенията за образование в чужбина като това, което се проведе на 26-27 януари  в хотел ”Радисън”.  Ето и специалностите, които са били най-често обект на запитване по време на изложението „Отворени врати за образование в чужбина” по данни на Консултантска къща „ДАРБИ” - организатори на събитието. Специалностите не са степенувани по някакъв критерий, а са подредени на случаен принцип:


 o         Архитектура
Защо точно кариера, свързана с архитектурата би привлякла някого? Ако става дума за човек, който е любопитен относно средата, която го заобикаля, значи той би бил заинтригуван да научи повече за това как да я подобри или обогати. Като архитект всеки ще притежава силата и ще поема отговорността да моделира средата, в която хората прекарват живота си. Това прави архитектурата една от най-влиятелните професии в съвременното общество. Не може да се отрече факта, че архитектурата е търсена професия, тъй като се занимава с много от важните въпроси в съвременното общество - изучаване на нови възможности за обитание, проучване на нови технологии и материали и гарантиране, че това което се строи се вписва в заобикалящата среда. Но, преди всичко, това включва проектиране на сгради, които хората с удоволствие гледат и използват.   

Изисквания за прием
Училищата по архитектура публикуват изискванията си за прием на студенти всяка година и те варират според това колко престижно и желано от кандидат- студентите е съответното учебно заведение. Теоретично студентите трябва да имат завършено средно образование, да са изучавали математика и точни науки, изобразително изкуство и да са изключително мотивирани да изучават архитектура. Формалните изисквания за кандидатстване включват още подготовка на портфолио, което да съдържа различни творби на кандидата – графики, рисунки, снимки и макети. Повечето университети имат практика да канят апликантите си на интервю, за да защитят и разяснят представеното портфолио. От много студенти се очаква да преминат и през специализирана подготвителна година преди същинското обучение по специалността.

o       Строително инженерство
Строителните инженери имат една от най-важните професии в света: те изграждат качеството на живот. С изобретателност и технически умения строителните инженери планират, проектират, конструират и задействат съоръжения от особено значение за съвременния живот, които варират от мостове и пътни артерии до напоителни системи и енергоспестяващи сгради. Строителните инженери са хора, които решават проблеми, посрещат предизвикателствата на замърсяването, задръстванията по пътищата, питейната вода и енергийните нужди, градското развитие и общественото планиране. С разрастване на технологичната революция, с увеличаване на световния проблем със замърсяването и със засилване на грижата към околната среда уменията на строителните инженери ще бъдат нужни по целия свят. Каквато и област да избере човек, било то дизайн, строителство, изследване, планиране, преподаване или мениджмънт, строителното инженерство предлага широко разнообразие от професионални възможности. И няма граници за личното удовлетворение, което всеки ще изпита при оказване на помощ, за да бъде света едно по-добро място за живот. 

Полезна информация
Във Великобритания кандидат- студентите за инженерни специалности подават документи в началото на 12 клас, като представят академична справка за 9, 10 и 11 клас, една академична препоръка, мотивационно писмо и сертификат за владеене на английски език. В Холандия се предлагат множество магистратури на английски език за различните подспециалности. 

o     Право
Правото е навсякъде в нашия живот. То определя рамките, в които обществото успешно се развива, условията и правилата при работа, предпазва от вреди, гарантира получаване на компенсации при претърпени загуби. Юристите и политиците носят съвместната отговорност да държат правото в съответствие с нуждите на променящото се общество. Още от университетската скамейка всеки студент по право ще бъде поставен пред предизвикателството да мисли и да отговаря на въпросите, които са от решаващо значение за бъдещето на хората.
Европейският съюз играе важна роля в много области от ежедневието на европееца - от здравеопазване и икономическа политика до отбрана и външна политика. Ето защо познаването на действащото европейско право е от голямо значение. На разположение на всички юристи са възможности за придобиване на магистърска степен с тясна специализация в областта на европейското право. Специалността Европейско право се предлага в много университети и съдържанието на програмата варира в определени граници, но като цяло включва изучаването на следните основни курсове: Европейско  право, Международно право, Европейско право и Европейска интеграция, Бизнес правоСравнително право, История на правото, Международни връзки и Политология, Правна философия и социология. 

o     Туризъм
Според Световната Асоциация по туризъм  хотелската и туристическата индустрия ще генерира годишни обороти от 7.2 трилиона щатски долара и ще разкрие 5.5 милиона работни места до 2010г.Икономическа прогноза като тази недвусмислено подсказва, че образованието в областта на туризма и хотелиерството трябва да се концентрира в осигуряването на високи академични стандарти и практически опит – фина комбинация от професионализъм, стил и увереност, които идват с професионалното и личностно развитие. Успешната реализация в тази индустрия изисква задълбочени познания на местния пазар, на икономиката, включително и основно счетоводство, набиране на персонал, разноски, потенциални доходи, както и логистични умения. Обектите за настаняване и почивка, СПА курортите и местата за бизнес срещи и мероприятия поддържат дългогодишна висока репутация с нивото си на обслужване, разнообразието на предлаганите услуги и уникалното им умение да предусещат нуждите на клиентите си. 

o      Компютърни технологии
Компютърните специалисти откриха решението, което движи света ни. Те имат отлична работа и проучвателни перспективи. Всичко това е част от дисциплина, която се разраства с нечувана скорост и продължава да се развива всеки ден. С изучаването на компютърни науки човек е способен да експериментира с големи идеи и хората биха могли да извлекат полза от това, което се гради. Компютърната наука е разнообразна, творческа и включва различни сфери на обучение, а компютрите са, несъмнено, най-гъвкавият и мощен инструмент, който някога е бил изобретяван за науката, инженеринга, бизнеса и управлението. 

 o        Финанси
Светът на финансите и инвестиционното банкиране привлича много завършилите с отличие обучението си в тази сфера. Имена като „J P Morgan”, „Lehman Brothers”, „Merrill Lynch”, „CSFB” и „Morgan Stanley” са синоними на вълнуваща работа и бляскав начин на живот. От друга страна, финансови скандали като „Enron” и „Global Crossing”, поставиха счетоводството на върха на дневния ред в бизнеса. Финанси и счетоводство е една от най-професионално ориентираните бакалавърски програми. Тази научна квалификация е подходяща именно за тези, които желаят да преследват кариера в областта на инвестициите, застраховането, банкирането, финансовия анализ или управлението.  

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11