02 / 2008 - 24/09/2022 20:11

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ФАКТИ СЪБИТИЯ МНЕНИЯ - АРХИВ

84
... И най-талантливият музикант трябва да бъде забелязан

(Дата: 2008-02-21) || (Брой: 02 / 2008) || Автор: ВИКТОРИЯ КАРОВА, Радио ФРЕШГ-н Франсиз Серио е основател и директор на Теch Music Schools - група от училища за съвременна музика в Лондон, която се състои от Дръмтек, Вокалтек, Гитарекс и Кийбордтек.  

 

                                  
      
                                        

 Г-н Серио, каква е целта на вашето посещение в България?
Теch Music Schools е международна музикална институция. Имаме ученици от цял свят, но все още не сме имали от България, въпреки че има интерес от вашата страна. Моята цел е да споделя какво можем да направим с музикантите от България и да им покажем как можем да им помогнем, ако дойдат да учат при нас. 

Какви програми можете да ни предложите?
Предлагаме програми от три месеца, една година, една година магистърска програма, двугодишна програма и тригодишна бакалавърска степен. Всички тези програми са акредитирани от университетската система на Великобритания и се осъществяват в тесни връзки с Темз Вали Юнивърсити и Лондонския музикален колеж.

 Какви са  предлаганите от университета предмети, които могат да представляват интерес за учениците?
Това, което е необходимо за един музикант, за да успее в музикалната индустрия особено на международно равнище, е да бъде повече от обикновен изпълнител. И аз не казвам това в негативен смисъл. Да бъдеш просто китарист, барабанист или вокалист не е достатъчно във времето, в което живеем. Ние ги учим как да бъдат гъвкави, да бъдат изпълнители, да пишат, аранжират, композират, програмират музика, така че да могат да присъстват дълго в музикалната индустрия.  

И може би това е причината за това вашето училище да е по-добро от останалите музикални училища?
Първо, нашето училище е най-старото съвременнно музикално училище в Европа. Ние сме най-известните, тази година отбелязваме 25 години от създаването си. И сме обучавали повече успешни музиканти, от което е да е друго място в Европа. Нашите ученици са много преуспели и ние много се гордеем с това. 

И кои са тези преуспели музиканти, например?
Много са. Ако отидете на страницата ни в интернет, там има секция, която се казва Alumni или бивши възпитаници и там ще видите някои от тях. Но набързо ще изброя - някои от нашите студенти са свирили с Radiohead, The Cure, Madonna, Celine Dion, George Benson и много, много други. А когато дойдоха при нас те не бяха задължително свръхталантливи или на изключително ниво. Те дойдоха със страст и желание да направят музиката професия. 

Колко български ученици искате да приемете?
Не сме алчни, но искаме да започнем да показваме на българските ученици как можем да им помогнем. Ние имаме сериозни връзки в музикалната индустрия. Това са звукозаписни компании, агенти, продуценти, така че нашите студенти могат да имат директен път в музикалната индустрия. И това е необходимо, защото може да си фантастичен музикант, но ако нямаш контактите и връзките, тогава светът никога няма да разбере за теб.

  Всичко това звучи много изкушително, но има ли някакъв начин българските ученици да получат стипендия?
Има много начини учениците да получат помощ. На първо място, българските музиканти вече са част от европейската общност и всеки курс, за който те плащат, ще бъде на същата цена, която плащат английските музиканти. Съвсем скоро ще организираме с агентите си от Дарби в София национални стипендии и ще ги промотираме през следващите месеци. Ще дойдем да прослушаме кандидатите в средата на май. И начинът, по който това ще се случи е следният - учениците ще ни изпратят CD с някои от изпълненията си, ние ще ги селектираме и ще изберем най-добрите, които ще прослушаме през май. 

Как могат да ви изпратят CD-то? Могат ли да намерят информация за това на уеб-сайта, адрес?
В момента, в който започнем да промотираме стипендията, ние ще обясним на учениците какво точно трябва да направят и как. Така че, дръжте си ушите и очите отворени. 

Можете ли да ни разкажете малко повече за преподавателите?
Нашето училище е ориентирано към индустрията. Всички наши преподаватели са утвърдени професионални музиканти в музикалната индустрия и също така са чудесни педагози. За вас като бъдещи студенти при нас е важно да знаете, че хората, които ви обучават са част от индустрията и са уважавани музиканти. Също така ние обучаваме нашите преподаватели. Те не са просто хора, които идват отвън, за да дадат няколко урока. Те са най-вече част от един екип. 

Ако български ученик стане студент във вашето училище къде може да живее?
Районът в Западен Лондон, където се намираме ние, е университетски. Тиймз Вали, университетът, с който работим, е много близо и повечето от учениците живеят в района. Учениците могат, също така, да получат достъп до някои общежития на университета. Някои, които не искат или не могат да живеят там, могат да намерят жилище наблизо. Ние им помагаме, имаме чудесен пакет за настаняване, свързваме ги с настоящи студенти, които напускат в края на учебната година и, следователно, апартаментите и къщите се освобождават и новите студенти могат да се настанят. Това е добра подкрепа и добра организация. Ние не сме агенция за недвижими имоти, не намираме място за студентите където да живеят, но им помагаме.  

Можете ли да ни кажете нещо повече и по-специфично за четирите департамента на училището?
Всеки департамент си е отделно училище. Дръмтек е за барабанисти, Вокалтек- за вокални изпълнители, Гитарекс- за китаристи и басисти и Кийбордтек- за кийбордисти. И причината за това училището да е устроено по този начин е, защото ние отдаваме голямо значение на това музикантите да бъдат обучавани по специалността им, докато те работят заедно в областите, в които имат нужда да работят заедно. Например, барабанистите ще имат всички свои специфични уроци поотделно като барабанисти. След това, за да зазвучи произведението като цяло, те се събират с останалите музиканти. Така че има много специализирани лекции и, разбира се, цялата група се обединява, когато има представление. На високо ниво, да речем в магистърската програма, студентите слушат всичките си лекции заедно, с изключение на специфичните предмети. Така че един вокалист ще посещава часовете по всичките си предмети заедно с другите с изключение на обучението по вокални техники и специфичните за вокалите лекции. Така че в зависимост от това в кой курс си ти, първо получаваш много специфично инструментално насочено образование, което постепенно с всеки по-горен курс се интегрира с други предмети в обединени класове, където се присъединяваш към повече и повече студенти, с които сте в една група. 

 Как точно работи връзката с индустрията?
Преди всичко, тъй като имаме 25-годишен опит, сме доста известни в музикалната индустрия. Музикалната индустрия, това са звукозаписни компании, продуценти, агенти ни знаят и използват училището като ресурс за музиканти. Всеки ден ние правим прослушвания за тези хора. Те идват и избират музиканти за различни проекти. Това, което обикновено се случва е, че ние избираме, в зависимост от това, което компанията ни е дала като изискване, някои студенти, а звукозаписната компания прави финалния избор. Обикновено такъв е подходът и студентите са запознати с него. Те често се подготвят за това, идват да гледат прослушвания, за да придобият добра представа за това какво може да стане с тях по-късно.  Обикновено по колко ученици се обучават в един клас? Много малко. Около 12 и това е много важно за доброто обучение. Много музикални училища по света имат по много ученици в група- около 20-30. Ние сме много против това. Ние предоставяме високо качество. Представете си, 12 това е почти подход едно към едно. По този начин се надяваме, че можем да предоставим високо качество на подготовка на всички наши студенти. 

 Студенти от какви националности се обучават във вашия университет?Имаме ученици от ц ял свят. Имаме ученици от Япония, Русия, цяла Европа, Южна Африка, Америка, Южна Америка. Това е фантастичен микс и е прекрасно да видиш как това влияе на изпълнителната част, както и на композирането, писането и аранжирането. Например, някой музикант от Южна Америка не мисли по същия начин като някой от Европа. Целият културен микс е много важен. Имаме около 65 процента британски студенти и останалата част е от цял свят. 

Какъв е начинът да се получи повече информация за вас и с коя агенция може да се свърже всеки ученик, който се интересува от кандидатстване във вашия университет?
В България работим с консултантска къща Дарби. Те са нашият партнъор тук и имат нашата информация и подробности за контакти. Разбира се, можете да посетите и сайта ни в интернет, където има много информация. Ще видите изпълнения на ученици, преподаватели, съвети за обучение, подробности за предметите, ще видите някои успехи, които сме имали с ученици. Има много чудесна информация и се надяваме да ви видим там. И, разбира се, може да ни пишете или да отидете при Дарби и те ще се свържат с нас от ваше име. За финал искам да кажа, че през последните два дни посетих няколко музикални институции и бях изключително впечатлен от нивото на музикалност, таланта, който музикантите имат тук и тяхната способност да изпълняват музика на високо ниво.  Трябва да призная, че не очаквах музикантите тук да бъдат на такова високо ниво и се надявам, че някой от вас може да интегрира нашето училище, да допринесе за популяризирането на чудесните неща, които ние правим в Лондон и че някой от вас ще може да сподели успехите, които ние имаме. Много от нашите ученици се справят чудесно, някои от нашите ученици напоследък се справиха много добре на Екс фактор, знаете цялото това поп-айдъл шоу, което трябва да имате и тук и се надявам, че скоро ще можем да видим някои български ученици в нашето чудесно училище, които да споделят успехите на нашите възпитаници. Много благодаря, че бяхте с нас и ще се видим някой път в Лондон.  

 

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11