4/2016 - 23/07/2024 05:06

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
КАРИЕРА - АРХИВ

815
Защо образованието по дизайн има значение?

(Дата: 2016-04-13) || (Брой: 4/2016) || Автор: Дарби

Ако говорим за обучение в чужбина, понятието дизайн е твърде общо и обхваща области като-архитектура, ландшафтен дизайн, интериорен дизайн, моден дизайн, графичен дизайн, промишлен дизайн, автомобилен дизайн, гейм дизайн и др.  Защо някой трябва да инвестира в образование по дизайн днес?

Като цяло, образованието по дизайн съчетава специфичен опит с възможност за работа в екип, изграждане на екипи в различни области, и визуализиране на идеи, формиращи конкретен дизайнерски продукт. 

Дизайнът е бил важен аспект за европейската култура от много дълго време. Възможностите отворени за дизайнери днес са разнообразни, главно поради изместване характера на съвременната култура, която насърчава своеобразна смесица от хипер-специализация и интелектуално единство. Дизайнерите са длъжни постоянно да балансират между тези крайности и да бъдат експерти в техните проекти. Това означава, че се налага да владеят перфектен набор от умения, вариращи от теоретична писмена форма до авангардни производствени методи. Сръчността е задължителна, а това определено е нещо, което съвременното образование по дизайн стимулира и регулира фино в учениците.

Общоприетото определение на това какво представлява изкуството и дизайна се е променило обаче драстично през последните 25 години. Така че е наложително образованието по дизайн да бъде насочено към новото културно пространство на двадесет и първи век. Дизайнерската работа е да можеш да обърнеш нещата с главата надолу, за да откриеш както границите на бъдещото мислене, така и границите на съществуващите технологии, с идея за създаване на широка гледна точка за постигането на целите. Дизайнерите са на предната линия при създаването, разработването и рекламирането на напълно нови продукти, услуги и пространства. Това изглежда като една добра причина да се инвестира в образование по дизайн.

Създаването на изкуство и дизайн днес изисква по-задълбочено познаване и разбиране на глобалните въпроси-икономически, културни, политически, екологични и технологични и др. Също така от огромно значение е създаването на възможност за обучение и работа в международна среда. 

Не случайно, една от силните страни на образованието в чужбина е възможността да се потопиш в международна среда, дори в рамките на един университет, предвид разнообразието от студенти и преподаватели от различни държави. Стремежът да се запази това разнообразие, кара много учебни заведения да се стремят към увеличаване на финансирането и стипендиите, за да привлекат най-талантливите хора.

Ако обърнем поглед към процеса на обучение по дизайн днес, дигиталните медии заемат все по-голямо присъствие, независимо от това дали си  дизайнер или художник. Това което бележи съществена разлика в днешните студиа обаче, е, че "студиото" може да бъде навсякъде, ако имаш необходимата технология.  

Намирането на работа по специалността остава приоритет за наскоро завършилите студенти.  Университетските институции се стараят да помагат за това, като приоритет е насърчаването на студентите за започване на стажове много рано и създаването на връзки с големи фирми. Също основна отговорност на педагозите е да са в крак с развитието в областта, така че младите дизайнери, още докато учат, да могат да участват в задълбочени дискусии за бъдещето на дисциплината.  Няма съмнение, че един от приоритетите на институтите по изкуства е да се обучават разностранни професионалисти, които могат да виреят на днешния пазар на труда. В крайна сметка  е изключително важно за обучаващите се да имат възможността да влизат в най-различни дизайнерски роли от самото начало на кариерата си. Университетите правят всичко възможно, за да поддържат близък контакт и с различни специалисти чрез презентации и семинари.

Ако погледнем напред към следващите пет или десет години, за младите специалисти ще е от съществено значение да създадат нови умения. Задължително е  да бъдат визионери и радикални новатори, докато в същото време живеят и работят в "реалния свят".

Днешните ученици определено трябва да притежават и комбинация от дизайнерско мислене на високо ниво и в голяма степен -гъвкавост и адаптивност. Пътят на бъдещите архитекти и дизайнери не е лесен, но ако имат силно чувство за лидерство, ако носят творчески дух и креативно любопитство, ако са предприемчиви, ще имат силата  да овладеят нови територии.175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11