4/2016 - 22/06/2024 21:55

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
DARBI COLLEGE - АРХИВ

819
Запознайте се с учителите на Darbi College

(Дата: 2016-04-13) || (Брой: 4/2016) || Автор: Дарби

Darbi College (www.darbicollege.com ) представя на вниманието на читателите и следващата слънчева млада дама от преподавателския ни екип – Яна Пиперевска! 

• Би ли се представила за читателите?
Казвам се Яна. След известно лутане какво и къде да уча преди години избрах Националната финансово-стопанска гимназия в София, която ми даде много, но и ми даде да разбера, че подобна посока не е моята. От друга страна, занимавам се с езици откакто се помня, така че някак естествено се ориентирах към филология в СУ „Св. Климент Охридски“ с идеята да правя преводи. В един момент обаче на шега реших да пробвам и преподаване. Взе, че ми хареса и така вече пет години не мога да си представя да правя нещо друго с такова удоволствие. Работя в „Дарби Колидж“ от две години, където освен английски език, преподавам и литература.

• Защо избра призванието учител?
Както вече казах, не беше много осъзнат избор. Но пък сега вече си мисля, че преподаването ме избра.  Често се сещам за една моя учителка в 4 кл. и за спокойствието, което излъчваше в класната стая. Нито веднъж не ми е изглеждала ядосана или напрегната, часовете ѝ минаваха леко и не се усещаха като задължение. Сега си давам сметка за безбройните мисли и емоции, които е изпитвала, но не е показвала, а вместо това се е грижела за нас и ни е предизвиквала да разсъждаваме, да използваме знанията и уменията си и да търсим логическите връзки сами. Най-общо казано това е начинът, по който си представям призванието, не само учителското, а което и да е. Като вдъхновение за себе си и за другите.  

• С какво се характеризира твоят подход в преподаването?
Още от самото начало умишлено не правя много ясно разграничение между учене и преподаване. Смятам, че можеш да научиш нещо от всеки, стига да си позволиш да го чуеш. В този ред на мисли - в класната стая всички сме учители и ученици едновременно и споделяме знания и опит. Като цяло се стремя да не е скучно и виждам, че има доста добър резултат и в теоретичните знания, и в практическите умения, които учениците ми придобиват и развиват. В крайна сметка прекарваме по-голямата част от деня си в училище, няма смисъл да е твърде напрегнато. 

• Защо предметът „Литература” е важен за учениците и кои са интересните елементи в него?
Литературата е важна сама по себе си заради търсенето и намирането на идеи и смисъл и най-вече заради факта, че всеки я възприема през собствената си призма. Това, което най-много ми харесва в начина, по който предметът е структуриран тук и въобще в британската образователна система, е изборът на произведения. Обхватът от периоди, култури и теми е огромен, има класически автори, има и съвременни такива. С други думи, има за всекиго по нещо, което да го вдъхнови да задълбае повече.  А и умението да разглеждаш и разгръщаш чужди абстрактни идеи и да аргументираш своите собствени добре е изключително ценно. Сигурно съм пристрастна, но не мисля, че има нещо по-подходящо за целта от изкуството, в частност литературата. 

• Кои са твоите любими занимания извън преподаването? 
Вероятно е излишно да го споменавам, но обичам да чета. :) Гледам да пътувам възможно най-често и да общувам с различни хора. Повечето ми приятели се занимават с изкуство, предимно музика, та всичко, което правя, се случва със съответната мелодия.  

• Какъв съвет би искала да дадеш на учениците си?
Да бъдат любопитни и смели. И да приключенстват. Както и да не гледат филма преди да са прочели първо книгата. 

• Какво е мястото на образованието по пътя на учениците към успешна кариерна реализация?
От чисто социална гледна точка е важно да си се сблъсквал с различни типове информация, ситуации и хора, а целият образователен процес е точно това. Мисля, че за да бъде един човек успешен, е необходимо да се чувства добре с това, което прави и да знае, че е полезен с нещо. Образованието трябва да показва на учениците, че имат избор и да ги стимулира да търсят постоянно нещата, които им пасват най-добре и искат да развиват. А пък и учи на търпение и упоритост, без които пълноценното движение в правилната посока, съответно и чувството на удовлетвореност, са невъзможни. 175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11