01 / 2008 - 18/10/2021 17:20

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

79
На гребена на туристическата вълна

(Дата: 2008-01-21) || (Брой: 01 / 2008) || Автор: ДАРБИ


 

 

 Всеки ден появата на редица нови хотели и ресторанти в различните точки на света превръща туристическата индустрия в една от най-бързо развиващите се професионални сфери в света. Според скорошно проучване всеки седем на десет работни позиции в света се предлагат в туристическия сектор. Заради динамичното развитие в тази област на индустрията, образователните програми по туризъм и добилият популярност английски термин – „hospitality management” стават все по-привлекателни.
Най-добрите образователни програми са създадени по начин, по който подготвят младите хора за успешна професионална реализация на различни мениджърски позиции в туристическата и ресторантьорската индустрии. Студентите, които изберат тази вълнуваща кариера, изучават поведенческите, функционални, ситуационни и системни перспективи, както и уникалните им приложения в управлението на различните организации. Тъй като маркетингът отдавна играе ключова роля в развитието на управленските практики в туристическата индустрия, връзката между маркетинга и мениджмънта се изучава в дълбочина.
Високо ценени от хотели, ски курорти, голф клубове, ресторанти и авио-компании са младите хора, завършили обучението си по тези програми. Тези млади професионалисти градят кариери като директори в отдел “Храна и Напитки”, сомелиери (консултанти за дегустация на вино), маркетинг мениджъри, комплексни управители, управители на развлекателни центрове и голф клубове.
Успешната реализация в тази индустрия изисква задълбочени познания на местния пазар, на икономиката, включително и основно счетоводство, набиране на персонал, разноски, потенциални доходи, както и логистични умения. Обектите за настаняване и почивка, спа курортите и местата за бизнес срещи и мероприятия поддържат дългогодишна висока репутация с нивото си на обслужване, разнообразието на предлаганите услуги и уникалното им умение да предусещат нуждите на клиентите си.
Бакалавърските програми по туризъм или “hospitality” обикновено включват обучение по финанси, маркетинг, човешки ресурси, право - въпреки че реалността обикновено изисква анализи на истински казуси от практиката. Много програми, дори и тези които се предлагат по Интернет, включват дискусии, съчетавайки успехи и неуспехи от професионалния опит на обучаващите се.
Туристическият сектор генерира повече от 4 трилиона долара нетни доходи, които се превръщат в милиони работни позиции по света. Само в Австралия, туризмът и свързаните с него сектори генерират 70 билиона долара в икономиката.

Организация на мероприятия (Event Management) – отваря врати за успешна професионална реализация.
Организацията на мероприятия е динамично развиваща се индустрия, в която постоянно расте търсенето на кадри. За да отговорят на нуждите на пазара университетите предлагат образователни програми, изграждащи професионално разбиване на всички аспекти при организацията на мероприятия, изследване на рамките при организиране на фестивали и специални събития, развиват умения за управление на съоръжения, използвани при различните мероприятия и навлизане в дълбините на спонсорството и финансирането на тези прояви.

Кариерни възможности:

Координация на музикални и художествени фестивали, корпоративен конгресен мениджмънт, изложби и специализирани мероприятия, управление на значими спортни прояви, връзки с обществеността. Завършилите обучение по „Event management” са широко търсени от частния бизнес, местни, държавни и международни организации.

Хотелски и “hospitality” мениджмънт – създава лидери
Обхваща разнообразния свят на хотелиерството, ресторантьорството и управлението на курорти. Тези програми „дълбаят” из основи в международния хотелски операционен мениджмънт, техническите приложения в “hospitality” мениджмънта, както и операции в малкия бизнес. С развитието на хотелската индустрия все повече се ценят знанията, отколкото уменията, както е било в миналото. В тази връзка добрата подготовка и качествените образователни програми се оказват изключително важни при стартирането на успешна кариера, както и за подпомагане на мениджърите, за да се нагодят към културата, обслужването и конкурентните аспекти на сектора.

 

Кариерни възможности:
Управление на хотели и мотели, клубове и казина, ресторанти, бар и кетъринг мениджмънт, организиране на конференции и специални събития, продажби и маркетинг.
Спортен мениджмънт и организиране на свободното време – свободата да избирате.
Това е уникална и необятна сфера, която обхваща много сектори, включително спорт и фитнес, приключенски туризъм и дейности на открито, възстановителен туризъм, организиране на мероприятия. Обучението по тези дисциплини дава на студентите знания и умения, за да успеят във всички изброени сектори и свобода да преследват индивидуалните си цели.

Кариерни възможности:
Спортни агенции, клубове и центрове, комерсиални събития, увеселителни паркове, агенции за организиране на мероприятия, туристически курорти, обществени агенции. Завършилите обучението по организиране на мероприятия са широко търсени от частния сектор, както и от местните, държавни и федерални организации.

Мениджмънт на пътуванията и туризма – врата към света

 Според статистиките през 2010 год. се предвижда световният туризъм да достигне 1 билион международни туристи, от които 195 милиона само в Азиатско – тихоокеанската зона. „Travel and tourism management” е вълнуваща и удовлетворяваща сфера за професионална реализация. Училищата по туризъм предлагат на възпитаниците си да се концентрират върху пътуванията или върху туристическата страна или/ и върху двете.

Кариерни възможности:
Туристически курорти и атракции, консултации по туристически мениджмънт, туристически власти, както на местно, така и на национално ниво, маркетинг и продажби в туристическата индустрия, корпоративни туристически организации, сред които агенции, круизни компании, туроператори и туристически агенти, авиокомпании, “рент-а-кар” компании и др.
Как да изберете най-подходящото за вас училище? Има огромно разнообразие от възможности – от бизнес училища по хотелиерство до училища по туризъм… от такива, намиращи се в известни дестинации, като Швейцария и Лондон до международни училища, разположени в различни краища по целия свят.

 Когато търсите информация относно училища по туризъм, всяко едно от тях се появява със стотици възможности и реклами …Ето няколко съвета, които биха били полезни при търсенето на подходящото училище по туризъм, но в същото време ви съветваме за окончателния избор да потърсите и професионалната помощ на консултантите за образование в чужбина:

Училището акредитирано ли е?

От съществено значение е училището да е официално акредитирано. Това гарантира признаване на издадената диплома за завършено образование и придобитите квалификации. Най-добрият начин да разберете дали е акредитирано учебното заведение, особено на чуждия пазар, е да проверите във федералните и местни акредитации или да проучите в официалните хотелски училищни асоциации. Класически пример е Швейцария, дом на много образователни институции по туризъм, но съвсем малко от тях са акредитирани.

Ниво на курса и възможности

Още един ключов фактор за окончателното ви решение … какво ще изучавате? Интересува ли ви бакалавърска степен или диплома, сертификат или просто краткосрочни специализирани курсове? Не всички училища предлагат разнообразие от възможности за обучение, следователно много е важно да изберете институцията, предлагаща квалификациите, които вие търсите.

Мрежа от контакти

Училището или университетът, който изберете, може да ви помогне при осъществяване на контакти с потенциални работодатели, както и при получаване на информация относно възможностите за продължаване на обучението ви в туристическата индустрия. Типичен пример е училище по туризъм, което изцяло или частично се притежава от туристическа компания, която също е собственик на хотели, ресторанти и друг бизнес.

Компетентност и професионализъм на преподавателите

Това може би е най-трудното нещо, което можете да проверите преди да се запишете в избрания курс или училище, но и е едно от най-съществените. Трябва да знаете качеството на продукта преди да го закупите… преди всичко доброто образование не е евтино, като таксите са около 25 000 долара или повече на семестър. Много е важно да си зададете тези въпроси преди още да сте записали в училището – дали преподавателите могат да обучат студентите, достатъчно квалифицирани ли са, имат ли необходимия професионален опит, от различен произход ли са и т.н.

Практически стаж

Повечето курсове по туризъм включват практически стаж. Проверете дали училището поддържа тесни връзки с бизнеса относно намиране на работа за студентите, както и успеваемостта на възпитаниците му. Практиката е важна не само за професионалното развитие на младите хора, но също така предлага възможност да си спечелят малко пари. Заплащането по време на стажа зависи от мястото, където се провежда обучението, но ще е полезно да проверите колко е средното заплащане в съответния район. Това може да ви спести редица финансови неприятности.

Планиране на кариерата

Това е последната точка от списъка, но всъщност именно всичко започва и свършва с  кариерата. Докато някои студенти знаят какво точно желаят да учат и като какви да се реализират, други пък срещат трудности при избора си на професия дори и ако вече имат диплома. Сама по себе си туристическата индустрия предлага много възможности и отдели, сред които Рецепция, Хотелско обслужване, Мениджмънт, Маркетинг и продажби, Кухня, Финанси, Корпоративна поддръжка и др. Училището гарантира ли намирането на работа за стажа? Помага ли при кариерната ориентация и професионалното развитие в туристическата индустрия? За да придобиете ясна картина относно училището или университета, като начало можете да погледнете завършилите студенти, как те са успели да се реализират и какви са отзивите им за периода на обучението им.

 

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11