7/2012 - 23/07/2024 04:35

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ФАКТИ СЪБИТИЯ МНЕНИЯ - АРХИВ

480
Лятната езикова ваканция- и обучение, и развлечение

(Дата: 2012-09-17) || (Брой: 7/2012) || Автор: ДарбиДумите обикновено не стигат, за да се опише експлозията от емоции наречена „лятна езикова ваканция”, както и огромното ѝ въздействие на академично, културно и личностно ниво.
С въпроса какво всъщност представлява лятната езикова ваканция в чужбина се обръщам към Благовеста Евтимова – ръководител на последната за това лято група на ДАРБИ, завърнала се от Англия само преди две седмици?

Езиковата ваканция е едно удивително изживяване и честно казано, мъничко завиждам на днешните деца за възможността, която имат.  Казано накратко това е умела комбинация от обучение по чужд език и невероятно ваканционно пътуване, изпъстрено с множество екскурзии, спортни и развлекателни мероприятия - караоке, дискотека, уроци по танци, драма и занаяти …

Каква е целта на провеждането – обучение или развлечение?


И обучението, и развлечението са балансирано заложени в програмата.  Българските ученици пътуват от България в група, придружавана от български преподавател, който ги съпровожда и подпомага през целия им престой зад граница. Когато обаче групата пристигне в учебния център, всички се смесват в една безпрецедентна международна среда. По време на престоя на нашата група в Salisbury, например, имаше групи от Италия, Русия, Казахстан, Тунис, Япония, Швейцария… и всички те прекарваха цялото си време заедно – забавлявайки се, неусетно научаваха много за особеностите на различните националности.

Уместно ли е и през  лятото децата да учат и, ако интензитетът на обучението е ваканционен, има ли изобщо смисъл от него?

Разбира се лятото е време за отмора – няма как учениците да са ефективни в училище, ако не са си починали добре през ваканцията. Доказано е обаче, че не безделието, а активната почивка възстановява силите най-добре и окрилява стремежите и мечтите. Процесът на обучение в летните лагери се базира на наученото през учебната година в училище, на курсове и уроци. Чрез общ преговор на различни граматични, речникови и чисто езикови теми се цели да се усъвършенстват знанията и уменията, и учениците да придобият рутина при употребата им, преди през есента да започне процес на усвояване на нови знания. Много е мотивиращо за всеки, който изучава чужд език да установи, че може да комуникира ефективно на този език – да разбира и да изразява своето мнение. Това е основната цел на обучението в  летните езикови курсове – всички участници са разделени в групи според  нивото си на владеене на чуждия език и чрез ролеви игри, диалози, практически упражнения и други атрактивни форми на обучение придобиват увереност в знанията си и изпитват удовлетворение от умението си да комуникират на чуждия език.
 

Как протича един ден в езиковия лагер?


Програмата в езиковите лагери е добре структурирана и организирана така, че децата нито да се претоварват, нито да скучаят. Сутрин всички се събират за закуска и след това всеки се отправя към класната стая на групата си, за провеждане на учебните занятия, които продължават до обяд. След обедното хранене се провеждат спортните занимания (редуват се волейбол, футбол, тенис, плуване …), а след това клубовете по танци, драма, занаяти и игри на закрито. Преди вечеря обикновено има около час за почивка и самоподготовка за часовете през следващия ден. А след вечеря се провежда и вечерното мероприятие, което събира заедно всички ученици от целия лагер и е един весел и много приятен завършек на деня. След 19:30ч. обикновено се провеждат дискотеките, познавателни викторини, вечери на талантите и караоке. През предварително определени дни в седмицата се провеждат целодневните и полудневните екскурзии до различни туристически дестинации.

Какъв е съветът Ви към родителите, които се колебаят, дали да запишат децата си на лятна езикова ваканция?

Трудно е да се дават съвети на родителите, когато става въпрос за собствените им деца … но аз за себе си знам, че не бих се колебала да запиша детето си в езикова програма. Положителните ефекти от едно такова преживяване са много. Освен вече изброените не трябва да се пренебрегва и израстването на децата като личности, утвърждаване на вярата им, че могат да се справят с различни предизвикателства и да бъдат самостоятелни.

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11