7/2012 - 22/06/2024 22:45

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

483
Частно или държавно средно училище

(Дата: 2012-09-17) || (Брой: 7/2012) || Автор: Дарби70% от учениците показват по-ниски резултати след 8 подготвителен клас, а едва 30% успяват да запазят отличните си оценки.

Започва новата учебна година и всички са увлечени от ентусиазма на първите следваканционни дни. Много осмокласници за пръв път прекрачват прага на новото си училище-успокоени и щастливи, а седмокласниците-все още не са усетили напрежението, което ги очаква. На тях тепърва им предстои да се подготвят за т. нар. „малки матури”, да избират училище. Време е те и техните родители  да започнат да обмислят алтернативите.

 В края на всяка учебна година особено актуални са вълненията на седмокласниците за предстоящите изпити и прием в желаното училище. Плановете на родителите са ученикът да попадне в добро училище. Когато това е факт, всички са удовлетворени. Но за един голям процент от юношите решението е онзи ред от кодове на паралелки, на който компютърът е спрял, съобразно постигнатия бал.

Напрежението при кандидатстване след 7 клас и вълненията на родители и деца са познато изпитание в България от години. За подрастващите това е крехка възраст, в която те оформят своя характер и подобен стрес се отразява негативно върху тяхното емоционално и психично състояние.

Май е месецът, изпълнен с най-много емоции за всички кандидат-гимназисти, тъй като тогава се провеждат изпитите. В последствие обаче, чакането на резултатите също се оказва стресово изживяване. Разочарование или радост – всичко това с цената на много нерви и напрежение.

До месец август в годината на кандидатстване всички – родители и деца – тръпнат в очакване на класирането. Дали всички усилия ще бъдат възнаградени? Дали детето ще бъде прието в любимото и най-желано училище? Ще бъдат ли възвърнати всички средства за уроци и курсове? Какво ще се случи, ако детето не издържи?

Това са въпроси, които всеки родител си задава. Много често обаче, стремежът и амбицията за безусловен успех водят до свръхнапрежение и натоварване, а това би могло да се избегне, ако родителят се довери на алтернативата на частното средно образование.  

Неминуемо, има множество „ЗА” и „ПРОТИВ” частните гимназии, но тук ще изложим някои от техните предимства.  
  • Разнообразие от академични програми
  • Разбира се, за да се избере най-доброто учебно заведение, трябва да се направи подробно проучване на пазара.
  • Явяване на изпит в удобно за кандидата време на различни дати няколко пъти в годината
  • Индивидуално внимание към всеки ученик

Частните училища се превръщат във все по-голяма конкуренция и алтернатива на елитните гимназии в страната. Още повече, че те са много по – гъвкави при определяне нуждите на своите ученици – избор на учебна програма, избор на учители, личен наставник, индивидуално отношение към всеки ученик и не на последно място – изпитите за прием са по-скоро диагностични, а не елиминаторни.

В последните години в България има частни учебни заведения и с международни програми. Една от най – търсените програми у нас е английската. Завършвайки училище, лицензирано от английски образователен борд, учениците получават и A Level диплома, която е разпознаваема и носи предимство при кандидатстване във високорейтингови   университети в целия свят. През 2007г., в България отвори врати първото английско училище за  средно образование Дарби Колидж.  Училището приема ученици след 6 и 7 клас.
 
Друга възможност, предпочитана от родители и ученици са професионалните гимназии, които освен добра подготовка по чужди езици дават възможност за получаване на професионална диплома. Все повече млади хора кандидатстват и искат да продължат средното си образование в икономически, бизнес или хуманитарни училища. Пример, за такава професионална гимназия е „Евростандарт”. „Евростандарт” е английска гимназия, с повече от 15 години опит в областта на банковото дело и икономиката.

Изборът на най-подходящото училище е труден, но трябва да се отбележи, че 8 клас е може би най-важният клас за нашите деца. Статистиката показва, че  големите паралелки в държавните училища и невъзможността на учителите да обърнат индивидуално внимание на учениците води до спад в мотивацията за учене и в резултатите на изпитите. 70% от учениците показват по-ниски резултати след 8 подготвителен клас, при смяната на училището, а едва 30% успяват да запазят отличните си оценки. В частните училища статистиката показва точно обратното – по-голямата част от учениците успяват да подобрят своите резултати и да покажат повече желание и мотивация за учене.

Възможностите за комбинации за изключително големи, затова е важно родителите внимателно да изберат най-подходящото училище, а не с цената на всичко и най-вече здравето на децата си, да изразяват свръх амбиция.

Нашият съвет към родителите на новоприетите осмокласници е да следят внимателно развитието на своето дете през тази важна за него година. Ако забележат дискомфорт  или нежелание за учене, нека обмислят възможността да преместят детето си, да потърсят алтернатива, да се обърнат към качеството и вниманието, кието може да предложи едно частно училище. Дори месец-два след началото, дори по средата на годината.

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11