2 / 2010 - 16/07/2024 15:53

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ - АРХИВ

252
Висше образование в Холандия-предимства и възможности

(Дата: 2010-02-16) || (Брой: 2 / 2010) || Автор: ДАРБИ Холандия винаги е била привлекателна страна за много хора, не само като възможност за продължаване на образованието, но и като туристистическа дестинация. Ниското морско равнище на страната, обширните цветни поля, безбройните велосипеди, които пресичат ежедневно градските алеи, интерeсната холандска кухня с десетки видове хляб и сирене са само част от изкушенията за многобройните туристи.  

Но да се върнем на въпроса – защо Холандия?  
Първата и може би основна причина е големият брой ( над 1600 ) магистърски и бакалавърски специалности на английски език, което автоматично поставя Холандия на първо място от неанглоговорящите страни по брой програми на английски език. Затова и броят на желаещите българи да учат там се увеличава с 30 % всяка година - за изминалата учебна година бяха регистрирани 1025 студента.

В момента България е на 5 място по брой студенти в Холандия след Германия, Китай, Белгия и Индонезия. Освен това, Холандия предлага и уникални специалности, които не могат да бъдат изучавани на никое друго място, като например Water Management, Facility Management or Asian Business Studies, например.

Има шансове и за по-закъснелите, които в трети курс решават да отидат в чужбина – една последна година, след завършване на която се получава бакалавърска степен от Холандския университет. Такава възможност предлага нашият партньор – Saxion University. 

Друга не по-маловажна причина е практически насочената форма на обучение. Като цяло в Холандия има два типа университети – университети по приложни науки и така наречените research universities. В първите бакалавърската степен е с продължителност 4 години, а във вторите – 3 години. Магистърските степени зависят от специалността и университета. Но основната разлика между тези два типа учебни заведения е, че в universities of applied sciences обучението е много по-практически насочено, много повече практически знания се придобиват, които след това могат да бъдат използвани в развитието на професионална кариера. За разлика от тях research universities дават по-академични познания във всяка една област и предимно се препоръчват на хора, които желаят да продължат и до докторска степен. Още в третата година повечето специалности в университети по приложни науки имат стаж в някоя международна или холандска компания, където работят върху реален проект на фирмата, разрешават съществуващ нейн проблем. Именно поради тази професионална насока на обучението, повечето специалности, които се предлагат в този тип университети са по-практически приложимите. А хуманитарните дисциплини като право, филология, медицина и др. остават в така наречените  research университети.  

Третата причина за все по-големия брой желаещи да учат в "страната на лалетата" са сравнително ниските или може би поносими такси за обучение.

 Разходите за издръжка също на месец варират от 600-700 до 800–1000 евро на месец, зависи от местоположението на университета и града в който ще живеете. Като още една положителна характеристика за страната е и открилата се възможност за студентски заем, който да покрива таксата за обучение. Този тип кредит започва да се изплаща до две години след дипломирането на студента, като се изчислява каква сума да внася на месец на база на личните му приходи. Има шанс част от заема да се приспадне или цялата сума да се опрости. Някой учебни заведения отпускат и стипендии на отличните си студенти, но за тях се кандидатства  едва след като кандидатът е приет в университета. Има възможност и за стипендии от правителството, но за да се получават  е необходимо студентът да работи минимум 32 часа месечно.

 Така че, опции има, както по отношение на държавите, така и по отношение на специалностите и възможностите за финансиране. Нужно е само вътрешно желание за личностно развитие и удовлетворяваща личността градивност. 

През тази година Консултантска къща “Дарби” обявява стипендия от 1000 евро за един кандидатстудент, записан за придобиване на висше образование в нейн партньорски университет в чужбина, включително и в Холандия. Може би това сте Вие?!

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11