8/2011 - 23/07/2024 05:19

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ - АРХИВ

403
Няма лесни цели

(Дата: 2011-10-17) || (Брой: 8/2011) || Автор: ДарбиПредставяме ви материал, написан от Валентин Иванов, специално за читателите на в. Взор. Валентин завърши през 2011г. средното си образование в Brooke House College. Тук той бе приет след като се яви на конкурс за академична стипендия на колежа, организиран от Консултантска къща „Дарби”, и получи 50% такава. Днес той споделя с нас пътя, който е извървял, за да се подготви за кандидатстване и прием във висше учебно заведение.


 
„Пристигнах в Англия преди 2 години, за да започна програмата А- level. Бях записал четири предмета- Математика, Бизнес науки, Икономика и Право, но в последствие се отказах от Правото и записах Физика и Химия. Не осъзнавах колко важно е било това мое решение докато не реших какво да кандидатствам в университет- Инженерна химия. Моят съвет към всеки, който желае да замине за Англия и да учи A- level е да има ясна представа с какво иска да се занимава в университет, за да не рискува объркване и ограниченост на избора.

Първите ми месеци бяха трудни, но не от академична страна. Проблемите идваха от всекидневието и факта, че трябваше да се справям сам с всичко и без помощта на родителите ми. С времето свикнах и животът ми в Англия не беше по- различен от този в България. Единствената разлика беше, че работата ми в Англия беше да уча сериозно, а не да се разсейвам и да мързелувам.

Първата година мина нормално, а на държавните изпити се справих отлично, което е директен резултат от концентрацията ми преди изпитите и на уменията на учителите. Понякога се е случвало да съм недоволен от начина на преподаване на някои от учителите, но в тези случаи съм компенсирал с допълнително учене вкъщи, така че, ако имате проблеми с учителите винаги можете да отидете и да се посъветвате с друг учител или да отделите повече внимание на проблема сами вкъщи.

Втората ми година беше най- важната, може би, в целия ми живот. Трябваше да реша какво ще кандидатствам в университет и също така в кои университети да кандидатствам. Преди идването ми в Англия бях силно амбициран да кандидатствам в световно известни и престижни университети като Кеймбридж ( Cambridge), Импириъл Колидж Лондон ( Imperial College London) и Университетския Колеж в Лондон ( University College London). Оценките ми от изпитите на края на първата година ми позволяваха да кандидатствам в тези институции. Цялото лято преди втората ми година в Англия прекарах по стажове и в писане на така важното Мотивационно писмо. Стажувах в БАН, фармацевтична компания, спедиторска компания и присъствах на курс по опасни товари в Женева. Целият този опит, който набрах през лятото описах в мотивационното ми писмо. Прекарах много време в подготвянето му, защото исках да е най- доброто, което мога да напиша сам.

През октомври пуснах моята кандидатура, която включваше мотивационното ми писмо, оценките ми за първата година, предвидените ми оценки за втората година (А*А*А*) и референции от учителите ми. Докато чаках новини от университетите подготвях отговори на всички възможни въпроси, които може да ми се зададат на интервю, понеже много от въпросите, които задават на интервю са извлечени от мотивационното писмо. След време получих покана за интервю от King’s College, Cambridge, което очаквах съдейки по оценките ми от първата година. Щях да присъствам на 3 интервюта и 2 теста, а също така трябваше да проведа и експеримент, който да представя на професорите. Подготовката ми беше много сериозна, разучавах всевъзможни новини в сферата на инженерната химия, от разлива в мексиканския залив до производството на изкуствени торове. На интервютата бях много спокоен, усмихнат, дори се шегувах от време на време. За мен беше много важно да направя добро впечатление както със знанията си така и с държанието си. Не исках да се притеснявам, защото всеки се притеснява, а това не помага. Усмивката винаги предразполага и показва комфортност, а шегите смекчават тежката обстановка и колкото са разсмяли професорите толкова са ме накарали да се чувствам по- удобно и спокойно, което пък ми помогна да се представя в най- добрата ми академична светлина. Според мен се справих отлично на интервютата, нямаше трудни въпроси и отговорих на всички запитвания, колкото и странни да бяха ( Как се прави този макарон? ). Отговорът ми дойде януари. За мое съжаление не бях приет на първо класиране, но бях сложен в лист, от който другите колежи в университета можеха да ме вземат. В крайна сметка не бях приет, но фактът че не са ми отказали веднага означава за мен, че съм бил достатъчно добър и съм покрил техния стандарт. Другите университети ме приеха без проблем и избрах Imperial College London и University College London като моите 2 крайни избора.

На края на втората година ми предстояха най- важните изпити, от които зависеше моето бъдеще. Справих се изключително добре и получих оценки А*А*А при предвидени А*А*А*. Единствени притеснението ми на един от изпитите не ми позволи да изкарам 3 А*, но това не ми попречи да бъда приет в университет. Догодина ще бъда студент в University College London със специалност Chemical Engineering MEng. Много съм доволен от постигнатото, а още повече от факта, че родителите ми се гордеят с мен и с усилията, които съм постигнал.

Желая на всеки, който иска да учи в Англия да отиде там с ясни идеи за бъдещето, а там да работи усилено за постигането им, защото няма лесни цели, а без труд и жертви няма напредък.”

Виждате, че е много трудно да се избере специалност, да се направи подбор на университетите, да се изготви сериозно мотивационно писмо, да се премине през целия път за кандидатстване. Ако се нуждаете от помощ, можете да се обърнете към Консултантска къща „Дарби”- тел. 02/988 03 40.

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11