6/2014 - 22/03/2023 17:22

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ГЛАВНА СТАТИЯ - АРХИВ

654
ЧЕТЕНЕТО СТАВА ВСЕ ПО-ТРУДНО ЗА ТИЙНЕЙДЖЪРИТЕ

(Дата: 2014-06-17) || (Брой: 6/2014) || Автор: Дарби

DarbiВ света на новите технологии повечето от нас ползват интернет почти непрекъснато. И ако възрастните успяват да контролират зависимостта си, то децата и младежите са подложени на непрекъснати изкушения. Влиянието на интернет върху концентрацията им усеща все по-осезаемо.

В резултат, те усвояват само една скорост на четене - максимално бърза. Научни изследвания сочат, че хората прекарват секунди върху една уебсайт статия, преди да преминат на следващия линк. Със сигурност, и на вас ви се случвало да се откажете да прочетете даден текст до края, тъй като ви се е сторил прекалено дълъг (тоест, над 3 абзаца).

Четенето с разбиране е едно от ключовите умения, необходими за справяне с материала на университетско ниво, където списъците с литература към всеки модул и предмет са дълги и взискателни. Да разбираш какво четеш е задължителен компонент от всички изпити за чуждоезиков сертификат – IELTS, TOEFL (за англоезичните университети), DAF (за университетите в Германия и Австрия), TCF или TEF (за Франция).

През последните години обаче се наблюдават притеснително ниски резултати на компонента четене с разбиране на различни видове изпити в сравнение с предишните години (напр.2010-2011). 

Как тези привички рефлектират върху образователните нагласи, способностите и резултатите на младежите? 

Какво може да се направи?

Макар и по време на интензивна подготовка за изпит/тест по чужд език и по време на самото явяване да е необходимо бързо четене, ние препоръчваме на учениците да отделят достатъчно време за "бавно" четене и вникване в основните моменти от съдържанието на текста. Ето няколко полезни съвета:
* използвайте хартиен носител/електронен четец, за да четете книги или статии;
* ако текстовете са на чужд език, избирайте теми, които са ви интересни и се опитвайте да направите кратко резюме на прочетеното. Най-добре е да го направите писмено, но дори да е само наум – това ще подобри умението ви да се концентрирате върху най-същественото. Всъщност, можете да правите тези тренировки и с текстове на родния ви език.
* ако текстовете , които четете, са с образователни цели, ги „персонализирайте” -  подчертавайте, водете си записки в полето, намерете свързани видео/снимкови материали;
* определете си един ден или поне част от деня, през която да прекъснете връзката си с интернет или поне със социалните мрежи и да посветите това време на четене.
Повишаването на уменията за разбиране на писмените текстове със сигурност ще бъдат от полза за бъдещата ви реализация. Така че със сигурност си заслужава да опитате!
175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11