6/2014 - 18/10/2021 16:08

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

659
“Grandes Ecoles” – ЕКСКЛУЗИВЕН ФРЕНСКИ СТАНДАРТ ВЪВ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

(Дата: 2014-06-17) || (Брой: 6/2014) || Автор: Павлина Райчинова, консултант висше образование

DarbiЕдна скорошна анкета потвърди вече с години известен, но в определена степен премълчаван факт за френската образователна система – самите французи предпочитат децата им да продължат висшето си образование в т.нар. „Grandes Ecoles”, а не в държавните университети. И защо не, те имат преимуществото да получат гимназиалното си образование по френските стандарти и традиции, и академичната им подготовка е на доста по-високо ниво от тази на един български кандидат-студент.
Като брой, около 250 в цяла Франция, „Grandes Ecoles” предлагат ексклузивно обучение за не повече от 1000 студенти. Една тенденция, която се изразява в по-голям брой учебни заведения, но с намален капацитет на прием, по-силна вътрешна и външна конкуренция  между отделните „Grandes Ecoles” и техните възпитаници и по-концентрирано внимание върху всеки отделен студент.
За сравнение държавните университети разполагат с факултети, институти, дори висши училища и студентите им наброяват десетки хиляди. Не рядко един университет приема под крилото си едно или няколко „Grandes Ecoles” като по този начин осъществява връзка на студентите от по-общото държавно образование към тясно специализираното и до известна степен елитарно обучение.
 
Все пак, следвайки поговорката – където има желание, има и начин – българските кандидати също биха могли да се влеят в редиците на възпитаниците на „Grandes Ecoles”,Darbi макар и по малко по-дълъг и заобиколен път: докато френските им връстници кандидатстват веднага след гимназията в т.нар. подготвителни години към „Grandes Ecoles”, за представителите на България, висшето образование във Франция може да започне с обикновена бакалавърска степен и след 2-ра или 3-та година в университета  да доведе до кандидатстване и записване в споменатите по-горе подготвителни години. Истина е, че не всеки университет разполага и предлага тази възможност, но знанието за подобна странична вратичка би било от полза за българските кандидат-студенти и техните родители.
 
Не на последно място, влияние оказват финансовите разходи на едно такова обучение. В „Grandes Ecoles” годишните такси започват от 3 000 евро на година. В държавните университети те са 200 евро. По отношение на бъдещи стипендии и помощи при настаняване – „Grandes Ecoles” са тези, които осигуряват по-големи удобства на възпитаниците си, но и изискват по-голяма отдаденост и налагат по-интензивен  учебен процес.
В заключение – „Grandes Ecoles”, не са толкова недостъпни и далечни за българските студенти. Хората са казали:  в планината не най-прекият път към върха е най-подходящият, понякога по заобиколни пътища, бавно и полека, човек стига до същия връх и тогава пътуването му е било по-плодотворно.


175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11