07 / 2007 - 28/11/2021 22:06

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
КАРИЕРА - АРХИВ

10
ДОБРОТО ЕСЕ – ГАРАНЦИЯ ЗА ПРИЕМ

(Дата: 2007-10-09) || (Брой: 07 / 2007) || Автор: ДАРБИ

За разлика от добре познатите ни кандидатстудентски изпити, които са най-популярната форма за подбор на бъдещите студенти в българските университети, повечето чужди институции изискват от апликантите си да подготвят мотивационно есе изразяващо желанието им да продължат образованието си и разбиране за същността на специалността, към която са се ориентирали.


НАЧАЛНА | ПРЕДИШНА (стр.1 от 2) СЛЕДВАЩА | ПОСЛЕДНА


j0401961.jpgЕсето може да съдържа само 500 думи, но точно то често се оказва решаващата част, от която зависи дали ще ви приемат или не в университета. Начинът, по който ще напишете вашето есе показва на комисията с какво вие сте различни от останалите кандидати. Есето осигурява на комисията информация за вас, която резултати, оценки и извънучилищни занимания не могат да дадат. Можете да използвате есето, за да опишете любимото си занимание, да разкажете интересна история за себе си или дори за кучето си, но първо се уверете, че наистина ще ви помогне и ще успее да грабне вниманието на този, който го чете и ще му покаже, че сте изключителен.

Стъпка 1: Обмисляне

Трябва да предвидите поне една – две седмици, в които да обмислите много добре какъв ще е точно предметът на вашето есе. В този процес на обмисляне може да изникне някоя тема, която не сте имали предвид в началото. Ето няколко въпроса, които трябва да вземете под внимание:

Какъв сте вие?

  • Кой е вашият най – силен отличителен белег? Притежавате ли някакво качество или умение, което да ви отличава от останалите кандидатстващи? По какъв начин развивате това ваше умение?
  • Как биха ви описали вашите приятели? Какво биха написали, ако трябваше да пишат вашето есе за прием вместо вас?
  • Помислете кои са любимите ви книги, каква музика харесвате, кои са любимите ви произведения на изкуството и т.н. Има ли някоя творба, която да е повлияла на вашият живот? Защо точно тези са ви любими?


Какво сте направили досега?

  • Какви са най – големите ви постижения досега и защо считате точно тях за такива?
  • Какво сте направили извън класната стая, което показва качества, който са много търсени в университетите? Кое е най – важно за вас?
  • Борили ли сте се много силно за нещо някога и в крайна сметка да сте успявали да постигнете резултати? Какво ви е помогнало да успеете? Борили ли сте някога за нещо много силно, но в крайна сметка да сте се проваляли? Как сте поели отговорността за това?


Къде бихте искали да отидете?

  • Какви са вашите мечти за бъдещето? Когато погледнете в бъдещето след тридесет години, какво бихте счели за успешно нещо във вашия живот?
  • Кое е нещото с което точно този университет се вписва във вашето бъдеще? Защо бихте прекарали две или шест години от живота си точно в това учебно заведение?

Стъпка 2: Заглавие

Когато започнете да мислите за заглавието на есето, най – много трябва да помислите за неговото изпълнение. Това, което звучи като една добра идея може да се окаже невъзможно за писане върху него. Най – важното е да мислите върху това как да представите тезата си по оригинален начин. Дори есета с на пръв поглед скучни заглавия могат да бъдат изключително интересни, ако са се доближили творчески до заглавието. Заедно със основната теза за вашето есе в предвид, мислете и за следните въпроси:

  • Можете ли да предложите ярки примери, които да подкрепят заглавието на вашето есе? Ако не можете да се сетите лесно за такива примери, най – добре е да изберете ново заглавие.
  • Дали членовете на комисията, които четат вашето есе ще се сетят за заглавието на му след деня , в който са го чели, сред цялата купчина есета, които имат? Какво ще помни изпитващият за вашето заглавие? Какво ще си спомни изпитващият за вас? Какво ще бъде вашето впечатление?


Изберете история

Най – доброто есе разказва история за кандидатстващия. Есето няма да бъде историята на целия ви живот, а една малка част от него, която е изпълнена със смисъл и въображение. В много чести случаи това помага да помислим за въздействието на миналите случки върху нас.
НАЧАЛНА | ПРЕДИШНА (стр.1 от 2) СЛЕДВАЩА | ПОСЛЕДНА
175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11