07 / 2008 - 23/07/2024 04:48

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
КАРИЕРА - АРХИВ

131
'Welcome week' - Седем дни, които няма да променят живота ви!

(Дата: 2008-09-25) || (Брой: 07 / 2008) || Автор: ДАРБИ


 Първокурсници, забавлявайте се, но не очаквайте тези преживявания да бъдат апогея на вашия живот!

В определен момент (никой не знае защо или кога) думите "седмица на първокурсниците" са се превърнали в нарицателно на най-хубавите седем дни в живота. Но дали е така? Вълнуващо приключение, свободни от дома? Да. Седмица, накъсана от странни срещи и смахнати ситуации? Най-вероятно. Но апогей на живота? Едва ли. И така, след като развенчахме донякъде този мит, ето няколко съвета за справяне, които ще ви помогнат през тази важна, забавна и изтощителна седмица.

От момента на настаняването ви в общежитието до началото на първата лекция вие трябва да изпълните няколко административни изисквания. Всички ще ви кажат колко належаща е регистрацията при лекар или посещението за запознаване с работата на библиотеката, но най-важното нещо през първата седмица на студентския живот е намирането на нови приятели.

 Мислете за тези дни като за първа седмица в къщата на Биг Брадър, но с малко повече попълване на формуляри и повече години престой. Не се плашете от надпреварата за популярност. Дразнещите хора скоро преминават в перифериите на студентското общество. Други ще изчезнат от полезрението ви напълно едва след няколко седмици. Някои завинаги ще бъдат запомнени като "Този, който…"; опитайте се да не бъдете един от тях.

Можете да намерите приятели за цял живот, докато чакате на опашката за картата си за записване или за карти с отстъпки и жетони за напитки на панаира за новопостъпили. Ще ви се наложи да издържите един и същ разговор – "откъде си и какво учиш?" – хиляди пъти с хората, с които ще прекарате следващите три години.

Но в личното си време ще можете да се възползвате напълно от социалното пространство, което е невъзможно да намерите в никое училище. И в това се състои красотата на „седмицата на първокурсника”: свободата да се представите на толкова хора на колкото искате без да бъдете социално заподозрян, да се запознаете с лица, които нямат никакви предубеждения за това кой сте и за какво сте тук – да бъдете с чисто досие. В действителност, най-често срещаната грешка, която правят новите, е да се сприятеляват с всеки. Но да се направи тази грешка си струва. Говорете си с ревностния американец, с когото нямате нищо общо. Споделете шега с адвокатите, които съвсем не са толкова забавни, колкото си мислят. Създайте връзка с медика, когото няма да видите повече, щом той срещне друг медик.

Какво са клубовете - тесни кръгове, които въплъщават най-лошото от културата, пиеща всичко, или фен групи, които подпомагат CV-то и социалния ви живот?

Всеки университет си има своя забележителна подгрупа. В Единбургския университет това са т. н. "Yahs" (привилегировани типове, които не можеха да казват "да") и по-специално "Ethno-Yahs". Разпознавате ги като тези, вплетени в етнонишката, която са си избрали, когато са изграждали училище за слепите в Танзания. Те вероятно знаят малко Swahili. Не се впечатлявайте.

Ако ще живеете в общежитие, оставете си вратата отворена, дръжте бурканче кафе, няколко чисти чаши и пакет бисквити за из път по всяко време, и се сприятелете с нощния портиер. Ако сте в апартамент, изградете си връзки със съквартирантите, но не ги слушайте, когато ви казват, че ще бъде по-лесно да пишат всички сметки на ваше име.

Опитайте се да отметнете колкото може повече от отегчителната, но необходима бюрокрация през първите няколко дни, докато намеренията са все още добри. Що се отнася до пиенето, приемете толкова покани, колкото можете. Ако няма с кого да отидете, отидете сам. Гледайте да разберете какво се случва и къде. Внимавайте: винаги ще има някой, който може да пие повече от вас, така че, не се опитвайте да правите впечатление като изпивате текила, колкото може да носите. Ако някой ви
черпи коктейл с име „Мозъчен кръвоизлив” (Бейлис и прасковен шнапс), той не се шегува с вас – той проявява садизъм. Не го пийте.

Откажете се от идеята да продължите връзката си с досегашното ви гадже и се отдайте на флиртове. Това е единственото време в зрелия ви живот, вероятно с изключение на следващите няколко новогодишни нощи, когато ще имате извинение.

Опитайте се да не припадате, освен ако нямате вече приятели, които ще
забележат, че липсвате. От критично значение е, ако сте в нов град, да разберете къде не трябва да ходите. Пиян, неориентиран студент е лесна плячка.

В краен случай, в тези неизбежни моменти, когато може да се чувствате паднал духом, запомнете: вие тъкмо започвате да се отдавате на години тъпканица в кръчмите, нощни клубове, романси и, вероятно, на образование. Просто си изкарайте седмицата като новак и оставете истинската веселба да започне.


Как да оцелеете след „седмицата на новака”


- Решете как да се обръщат към вас. Ако името ви е често срещано или трудно за произнасяне, съществува вероятност да започнат да ви наричат по начин, който може и да не ви хареса.
- Вземайте си колкото може повече от безплатните неща, за да си компенсирате донякъде разходите за таксите.
- Ако имате кола, научете разликата между хора, които ви харесват и хора, които харесват да ги возят.
- Не си мислете, че хората са очаровани от историите ви за помощ за бедните в Лимпопо – днес всички го правят.
175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11