5/2014 - 28/11/2021 23:13

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
КАРИЕРА - АРХИВ

652
БЕБЕШКИ СТЪПКИ

(Дата: 2014-05-15) || (Брой: 5/2014) || Автор: Дарби


Ако все още не сте попадали на съветите на Шон Кови сигурно заглавието на този текст ще ви обърка. Кови е автор на международния бестселър „Седемте навика на високоефективните тийнейджъри”, в който дава на младите хора съвети, от които те се нуждаят, за да вземат информирани и интелигентни решения – от това да решават проблемите в училище до това да си намерят работа и да изберат професия. Тези съвети дарбиШон Кови нарича „бебешки стъпки” и показва на младите хора как да ги правят.
Според Кови, да си намерите ниско платена работа не е трудно. За това не е нужно нито да учите в колеж или висше училище, нито да полагате усилия. Трудното идва по-късно, когато осъзнаете, че получавате ниска заплата и няма никакви перспективи да я смените с друга. Защото не сте образован и квалифициран.
Как да избегнете тази грешка? Според Шон Кови „бебешките стъпки” по пътя на кариерата са мънички, лесни и могат да се направят веднага. „Ако възнамеряваш да напуснеш гимназията, подготви се за бъдещето, като си повтаряш на глас всеки ден: „Чакам да започна някаква нископлатена работа и да я работя цял живот.”, казва Кови. И веднага предлага следващата стъпка: „Изброй три ползи от това да завършиш средното си образование и след това да отидеш в колеж”.
Надвий си малко на ината и създай хубави отношения с един от учителите, съветва Кови. Така, според него, правиш следваща стъпка към това да уважаваш професията на другите и да видиш хубавите й страни. Сети се за някой познат с професия, която и ти би работил с огромно удоволствие един ден, продължава с „бебешките стъпки” Кови и съветва да прекараш един ден с него на работното му място. Всъщност, така можете да видите дали се заблуждавате в представата си за професията, която искате да постигнете.
Понякога планираме кариерата си, понякога се спъваме в нея, казва Коби и дава пример със свой познат, който като тийнейджър бил с ниско самочувствие, а като пораснал се справил с проблема….като започнал да пише книги със съвети към младежите да се справят с подобни проблеми.
Номерът е да намериш собствения си глас, казва Шон Коби. И дава рецептата как всеки може да го направи. Отговорът се крие в четири прости въпроса. Първият е „В какво наистина ме бива?”, вторият „Какво обожавам да правя”, третият – „От какво се нуждае светът и аз да го правя срещу заплащане?” и последният – „С какво ми показва вътрешното чувство, че трябва да се занимавам”. Отговорите на тези четири въпроса дават и посоките, които всеки трябва да следва. ТАЛАНТ, СТРАСТ, НУЖДА и СЪВЕСТ – в пресечната точка им точка се крие ВАШИЯТ ГЛАС.
Извикайте, пък каквото ще да става! Светът обича смелите!           

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11