4 / 2010 - 09/12/2021 16:27

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ - АРХИВ

268
Управление на храните и цветята във Венло, Холандия

(Дата: 2010-04-15) || (Брой: 4 / 2010) || Автор: Дарби Шокиращо-нали? Но какво пък-Холандия е шокираща страна-вратата към Европа поради уникалното си географско положение – само на един час път със самолет от Париж, Лондон, Мадрид и Берлин.

Страната е изключително популярна дестинация за чуждестранни студенти благодарение на отличната си система за образование, която е интерактивна и поставя акцент върху екипната работа.

Холандия се радва на една от най-силните икономики в Европа. Има още много какво да се каже и разкаже за нея- за отворената и толерантна култура; за начина на живот; климата; религиите. Но фокусът на статията е образованието и най-вече тази атрактивна нова програма, която университетът Fontys предлага.

Крайъгълните камъни на лекциите във Венло са Интернационализацията и концепцията за Устойчивост и Корпоративна Отговорност в условията на Глобализация. В този дух са организирани и бакалавърските  степени, в които влизат лекции по Комуникация, Информационна Технология за Социалните и Междукултурни Компетенции и Професионална Ориентация.

Не само лекциите, но дори обликът на Fontys е различен. Ако търсите претъпкани зали, задушни класни стаи или суха теория, ще останете разочаровани. Преподавателският колектив на университета се осведомява постоянно за всички новости в областта на дидактика. Фокусът не пада толкова много върху изучаването на отделни предмети, колкото върху достигането на професионална компетентност, която образува и ядрото на курса на обучение и процеса на придобиване на знания чрез групова работа и независимо решаване на проблеми. Fontys проповядва базираното на компетентност учене, учене през целия живот, управление на знанието и най-вече дълбоко междукултурното образование. Именно търсенето провокира създаването и организацията на новата програма на английски език „Управление на храните и цветята”.

Вкусни домати, здравословни хранителни салати, богато разнообразие от пъстри цветя и растения, нови начини за устойчиво производство на месо и отглеждане на птици... Всекидневно новаторският и разнообразен агробизнесрегион между реките Рейн и Майн в Холандия и Германия ври и кипи, докато се опитва да задоволи нарастващите нужди на динамичния пазар в Европа и отвъд континента.

В днешно време, ни се струва съвсем естествено супермаркетите да преливат от разнообразни хранителни продукти и цветя. Но никой не се замисля как цялата тази готова продукция намира пътя си до кошниците на потребителите. Как е произведена, пакетирана, транспортирана и продадена? Кой отговаря за разработването на новите хранителни концепции? И най-важното, как се гарантира, че всичко произведено е здравословно, добро и качествената му стойност съответства на паричната? Всички тези въпроси, а и много други, попадат в компетенциите на професионалистите в света на храните и цветята.

"Светът” на храните и цветята обхваща цялото първично производство на прясна храна във всяка сфера, която ви дойде на ум: от месо и млекопроизводството, през производството на гъби и ядки, до отглеждането на всички видове плодове и зеленчуци. Секторът на цветята е безкраен и включва цветя, растения, дървета, градински насаждения и т.н. Освен производството, също така и първите стъпки по преработването на първичните продукти са част от света на храните и цветята. Като не бива да се забравя и цялата заобикаляща среда от доставчици, консултанти и хора, осигуряващи техническия аспект от услугите, които са неделима част от динамиката на бизнеса. Бизнес, който търгува с продукти и услуги, но касае най-вече хората. Тези, които считат за свое задължение и са приели предизвикателството да задоволят действителните нужди на потребителите по целия свят: здравословни и безопасни храни и приятно декорирано място за живеене с индивидуалност.

Като комбинира Маркетинг и Логистика, програмата по Управление на Храните и Цветята е по-тясната специализация на програмите Международен Маркетинг и Управление на Логистиката. През първата година обучението за студентите от двете програми  напълно съвпада. След първата година трябва да изберете между специализация в „храни и агро-маркетинг” или „храни и агро-логистика”.

Маркетингът се съсредоточава върху пълния процес на изследване, анализ, стратегическо планиране и осъществяване на маркетинг и продажби в рамките на разнородните организации, които оперират в аграрния бизнес. От друга страна, специализиращите в храни и агро-логистика добиват знания и опит в логистиката на вътрешното производство, целия процес на пакетиране, транспорта и разпространението и всички аспекти от веригата за доставки. И двете специализации включват курсове, чиято цел е да подсилят бизнес-икономическите, социалните и комуникационни умения, мениджмънт уменията, както и други ценни и необходими компетенции за успешната ви реализация като управител на храните и цветята.

Програмата води, в зависимост от избрания фокус на обучение, до степените „Бакалавър на Търговията” или – в бранша на логистиката – „Бакалавър на Бизнес Администрацията” или „Бакалавър на Инженерството”.

Хората, отговарящи за управлението на храните и цветята обикновено са разположени поне по средата на управителната стълбица в компаниите. Светът на агробизнеса се характеризира с голям брой разнообразни организации и големи компании в секторите на производството, търговията или услугите. Пред завършилите тази специалност се разкриват разнообразни възможности за професионална реализация, ако сте завършил управление на храните и цветята:

 • пазарни изследователи, съветници, говорители
 • младши управители на продажбите, маркетинга или доставките
 • помощник управители на транспорта и / или производството
 • младши управители на верижните доставки
 • помощник управител на продуктите или помощник счетоводител
 • поддръжка на вътрешните и външните технологически аспекти
 • предприемачи в бранша на храните и цветята

Има възможности и за професионално издигане до:

 • главен счетоводител, старши управител на доставките, търговец
 • управител на продукта, управител за дадена категория
 • управител на проект
 • управител на технологиите, управител на физическото разпространение

Мнозина от завършилите управление на храните и цветята дори стартират техен собствен бизнес.

За повече информация можете да се обърнете към консултантите на „Дарби” на тел. 02/988 03 40 или на e-mail: eshsa@einet.bg.
175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11