11/2013 - 24/04/2024 22:28

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ - АРХИВ

596
Интериорен Дизайн

(Дата: 2013-11-21) || (Брой: 11/2013) || Автор: Дарби„Креативност означава да си позволиш да правиш грешки. Дизайн е знанието кои от тях да запазиш”
Скот Адамс


Интериорният дизайн не е просто декорация на дома. Той е създаването на функционални и красиви вътрешни пространства с най-разнообразно местоположение – къщи, обществени сгради, търговски имоти, като магазини, ресторанти, места за развлечение и офиси.  Интериорният дизайн се прилага и към временни съоръжения, независимо дали става дума за създадени за по няколко месеца временни магазини, или за съществуващи едва дни изложбени щандове и витрини. Всичко, което е „вътрешно”, може да бъде проектирано, преработено или обновено.
Креативното и ефикасно използване на цвят, модел, текстура, светлина и пространство е основополагащо в практиката на интериорния дизайнер. Повечето интериорни дизайнери се занимават с всеки аспект от организирането на дадено пространство – от подбора на цветовите схеми до фиксирането на конкретните детайли, като стенни покрития, настилки, обзавеждане и мебели. Някои дори навлизат в територията на архитектурата, като не просто декорират, а и оформят самото пространството.

Съществуват няколко основни групи специалисти, които професионално се занимават с интериорен дизайн. Запознаването с детайлите на тяхната работа, може да бъде първата стъпка от кариерната Ви ориентация:

o Интериорният дизайнер
Повечето интериорни дизайнери имат някаква официална квалификация в областта. Те може да са изучавали архитектура или да са били обучавани в 3D дизайн или друга подобна област. В повечето държави има даден институт или асоциация, които дават официална акредитация на дизайнери със завършено образование в областта на интериорния дизайн. Повечето интериорни дизайнери, работещи в „горния край” на индустрията, например по луксозни домове или хотели, или имат архитектурни познания, или наемат архитекти, които да работят с тях по схемите. Други се концентрират само върху обзавеждането на даденото пространство.

o Архитектът
Архитектите, като цяло, не обичат да бъдат наричани интериорни дизайнери, дори и да работят основно по проекти в сферата на интериорния дизайн. Може би основната причина за това е, че придобиването на квалификация в архитектурата отнема значително повече време, отколкото в интериорния дизайн. Всъщност, истината е, че много архитекти и архитектурни практики работят както по строителни проекти, така и по интериорни схеми, особено при търговските интериори, където работата се фокусира едновременно и върху структурни и пространствени въпроси, и върху повърхностен дизайн и декорация.

o Интериорният архитект
Интериорната архитектура е сравнително нова дисциплина, разполагаща се по средата между интериорния дизайн и архитектурата. По често се преподава от архитекти и в училищата по архитектура. Срокът на обучение обикновено е 3 до 4 години и включва теория на интериорния дизайн, както и практическо пространствено планиране, умения за разработване на проекти и техническо чертане чрез използване на най-новия CAD (computer-aided design) софтуер.
o Интериорният стилист или декоратор
Стилистът е повече аранжор, отколкото конструктор или творец, на пространството и се концентрира основно върху повърхностния дизайн и декорацията. Неговата роля е най-силно застъпена при „временния тип” интериорен дизайн, съществуващ едва няколко дни и виждан след това, само ако е сниман за маркетингови и рекламни цели.

Ако желаете да проведете личната си консултация за Професионална ориентация, можете да се свържете с консултантите на ДАРБИ на телефон 02/988 10 92 или на електронен адрес:
uniedu@darbi.eu
175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11