03 / 2009 - 27/02/2024 10:02

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ГЛАВНА СТАТИЯ - АРХИВ

173
Национална викторина на английски език "Образвание на бъдещето" 2009

(Дата: 2009-03-20) || (Брой: 03 / 2009) || Автор: ДАРБИ

За шеста поредна година Консултантска къща за образование в чужбина “ДАРБИ”, съвместно с Фондация „Дарби” дават поле за изява на българските ученици от цялата страна. Свидетели сме на налагането и развитието на една благородна инициатива, която спечели през годините много приятели.
Викторината се провежда на два кръга. Първият кръг е свързан с представяне на всички записани участници пред компетентно жури. Вторият кръг се провежда през м. март в гр. София и включва отборите, получили равен брой точки на Първи кръг.
Вече традиционната Викторина “Образование на бъдещето”, и тази година е повод състезателите и публиката да научат повече за възможностите за обучение по целия свят и как да се възползват от тях. Тя има за цел да помогне на младите хора да развият стратегически за съвременния човек академични и практически знания и умения.
На 20.03.2009г. в залата на Българска стопанска камара ще се проведе заключителния кръг на Викторина 2009. В очакване на събитието проведохме интервю с г-жа Благовеста Евтимова- един от инициаторите й.


  
 
1.      Как възникна идеята за Викторината? - Като всяка изключителна идея възникна спонтанно, в стремежа на консултантите от ДАРБИ да дадат на българските ученици поле за изява, събитие и сцена, на която да покажат какво са научили както по английски език, така и в най-разнообразни области на познанието. Първите издания на Викторината се провеждаха само в София, но с времето интересът към състезанието нарасна неимоверно и за две години то се превърна в национална надпревара с регионални кръгове в Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Благоевград, Кюстендил и София.
2.      Какви са нейните цели и мисия?  - Тривиално е да се говори с думи за мисията на Викторината, трябва да се види заряда и мотивацията за победа в очите на участниците, радостта при всяка точка в актива на отбора, стремежа към лично усъвършенстване и екипната работа в преследване на общата цел. Викторината "Образование на бъдещето" е територия на знаещите и можещите млади хора, които не се страхуват да приемат предизвикателството да премерят сили със свои връстници от цялата страна.

3.      Колко ученици са преминали през нея?  - Броят на участниците във Викторината може да се изрази с една нестихваща прогресия. Всеки лесно може да изчисли и сам колко прави шест отбора, всеки съставен от по четири ученика, по осем града и това година след година. Количеството на преминалите ученици не се измерва само с броя на участвалите състезатели, а с броя на всички заразени от идеята укрепят знанията си в различни сфери без някой да ги форсира и без това да е част от задължителната им учебна програма. Викторината има свой официален интернет адрес, където са публикувани много от темите включени в състезанието през годините. И тъй като този сайт се радва на висока посещаемост, няма да е пресилено, ако кажем че съмишлениците на викторината се увеличават ежедневно.

4.      Какво е отношението на преподавателите, които подготвят отбори за участие? – Викторината е извънкласна форма на изява на ученици между 14 и 18 години и в тази връзка усилията на организаторите от „ДАРБИ” биха се оказали напълно безплодни, ако не срещнат доброто отношение и съдействието на училищното ръководство и на самите учители. По правилата на Викторината във всеки регионален кръг могат да участват максимум шест отбора – тоест училища, защото една институция има право само на един представителен отбор от четири ученика. Историята познава и изключения – в градовете Русе, Варна и Стара Загора е имало до осем участващи отбора, поради факта че последните три или четири отбора от регион са подали заявките си почти едновременно. Описвам всичко това в подкрепа на факта, че в много учители от цялата страна не липсва инициатива и желание да намерят по-широко поле за изява на своите възпитаници. А неоспорим факт е колко много усилия струва да подготвиш отбора си така че да се представи достойна в конкуренцията на едни от най-титулуваните държавни и частни училища в цяла България.

5.      Какво се случва с победителите след завръщането им от Брук Хауз? – Практически те продължават обучението си и вероятно се разкъсват от тийнейджърските си проблеми, но те вече не са същите след победата си във Викторината, защото заслужено носят самочувствието на победители в едно много оспорвано национално състезание и заслужено са спечелили голямата награда – ваканционен езиков курс в Brooke House College, Великобритания. Да бъдеш на такъв езиков курс в Англия е уникална емоция и възможност да се запознаеш с много свои връстници от цял свят, да прескочиш езиковата бариера и да използваш на практика всичко научено в часовете по английски език, да посетиш места, за които си учил ш училище и забавлявайки се да укрепиш своето израстване и самостоятелност.

6.      С какво Викторината обогатява познанията на учениците? – Има няколко основни аспекта на полезност и множество странични ефекти на влияние. Без да степенувам по важност, на първо място Викторината обогатява учениците с огромен обем нови знания както с академична, така и с практическа насоченост. Всяка година изпитните теми в рамките на Викторината са съвсем различни. Те варират от история и география на Великобритания, през структурата и функциите на Европейския Съюз и презентационни умения до практически знания за различните професии, към които потенциално учениците биха могли да се насочат. Освен това Викторината калява и обиграва характерите на участниците, гради умение за изява пред публика и концентрация в изпитна среда, където успеха на отбора лежи не плещите на всеки един от състезателите. Участието във Викторината учи на силна работа в екип, но и на индивидуална изява; на стремеж към победата, но и на честна игра и позитивно отношение и уважение към съперника.

 7.      Как способства за професионалната им ориентация? – Формата на Викторината индиректно стимулира не само участниците, а и зрителите да се замислят за бъдещата си професионална реализация, тъй като част от темите в състезанието са пряко свързани с оформянето на различни социални професионални умения. Освен това самостоятелен кръг от Викторина 2009 е посветен на разясняване същността на отделните професии и основните умения, които човек трябва да притежава, за да се реализира успешно в тях.

8.      В какво виждате ползата от Викторината? – Ползата не е еднозначно понятие, всеки е способен да открие собствен смисъл и да извлече своя поука от нещата, които му се случват. Генерално Викторината е създадена, за да провокира интерес за изява у младите хора, да гради у тях умения, които не се учат нито в училище, нито в семейството … нито на улицата. Влиянието на Викторината е в това, че дава вяра на участниците в собствените им способности за покоряване на различни цели – стига да положат нужните усилия за това.                                  
Заповядайте и Вие, за да споделите емоцията на участниците и радостта

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11