5 / 2010 - 22/03/2023 17:14

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ГЛАВНА СТАТИЯ - АРХИВ

272
Железният светилник

(Дата: 2010-05-13) || (Брой: 5 / 2010) || Автор: Дарби

Спомняте ли си тази великолепна първа част от знаменитата тетралогия на Димитър Талев? Можете ли да усетите атмосферата на стремежи и вяра, усещането за постепенен напредък и желание за още и още свобода и надежда? Представяте ли си мъждукането на железния светилник, осветяващо слабо изписаните на ръка редове в тайно четените книги? Пазите ли в себе си онзи възрожденски стремеж, обединил поколения българи?


 

 Тези въпроси се породиха в мен по време на Второто издание на  Детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни. Осанна във висините! под мотото „…оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене,…”(Мат., 19:14). Фестивалът се организира Фондация „Дарби” и Църковното настоятелство на храм „Света Параскева”. По традиция той се проведе на 08.05.2010г.

С празничен водосвет в храм „Св. Параскева” бе дадено началото на фестивала, който събра в столичната църква стотици деца и възрастни от цяла България. Свещеник Йоан Чикалов, предстоятел на храма и съорганизатор на събитието, поздрави с добре дошли малките християнчета и им пожела всяка година да се събират в този храм, да общуват помежду си и да живеят с радостта на православната вяра. Управителят на фондация „Дарби” - г-жа Бистра Илиева - другият основен инициатор и организатор на фестивала, от своя страна благодари на участниците за това, че са тук, „на нашия празник”, и им пожела на добър час в усвояването на знания и придобиване познания за правата вяра. лед официалното откриване, в което взеха участие протойерей Кирил Попов, предстоятел на храм „Св. Николай”, и ик. Ангел Ангелов, предстоятел на храм „Св. София”, с тържествено шествие, начело с иконата на св. Йоан Богослов, чиято памет се чества на този ден, участниците и гостите на събитието преминаха по ул. "Раковски", за да достигнат до Театъра на Българската армия, който бе домакин на събитието. По пътя шествието спря на паметника на Иван Вазов /на ул. "Раковска"/, където бе поднесен венец по повод 160 г. от рождението му и всички заедно изпяха тропара на Възкресение Христово.
 Във фестивала взеха участие Камерна формация за църковни песнопения „Децата на Орфей” , Вокална формация „Жар птица” и възпитаници на „Меридиан 22”, Групата за православни песнопения ”Св. Патриарх Евтимий”, създадена в 41-во Основно училище в София, Вокалната група при 54 СОУ, Хор „Ангелски гласчета”от гр. Кърджали , Вокална група на възпитаници от 2-ра група на 146 ЦДГ ”Звездица” в кв. "Кремиковци", ученици от град от гр. Септември, Детско-юношеският църковен хор „Архангелский глас” е от гр. Ловеч, Хор „Бодра смяна”. Така сцената на Театъра на Българската армия приюти детските усмивки, радостта, професионализма и любителския ентусиазъм.
Фестивалът получи подкрепа от Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на културата, РИО София-град, Столична община, Културен дом „Средец”, Театър на българската армия и частни спомоществуватели, които подпомагат реализацията му като Издателство Слънце, Издателство Еднорог, Издателство Фют, Феймъс кетаринг, Лаура кетъринг, Пен дор, Ригли ЕООД, Анол-Жоро Антонов ЕТ, Бест фуудс,Девин АД  и Торн спринг АД.
Идеята за Детски фестивал за църковнославянски песнопения  се зароди преди две години и беше анонсирана на 08.05.2008г. Първото издание на Детския фестивал показа  духовната нужда от такава инициатива. При подготовката на Второто издание на преден план излиза желанието на организаторите да го издигнат на национално равнище. В края на фестивалния ден те изразиха стремежа си Третото издание през 2011г. да бъде вече с международно участие.
Това, което най-силно правеше впечатление, наблюдавайки публиката и участниците, беше усмивката, която не слизаше от лицата и усещането за пълноценно изживян ден. И си мислех, че може би железният светилник отново е запален, че отново привлича около себе си хората, искащи да се извисят духовно. Трябва да пазим светлинката му и да подпомогнем усилията на онези, които имат волята да заменят мъждукащото пламъче с озаряващото сияние на газената лампа.

Да си пожелаем догодина Фестивалът да привлече повече деца, а духовната му същност да докосне повече сърца! 
175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11