02 / 2009 - 23/07/2024 04:59

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
КАРИЕРА - АРХИВ

164
Как да се представим най-добре, за да ни насрочат среща за интервю /Направете своя дебют по най–добрия начин/

(Дата: 2009-02-16) || (Брой: 02 / 2009) || Автор: ДАРБИ Стегнато ръкостискане или голяма мокра целувка, придружена с пощипване по задните части? Всеки от изброените жестове ще бъде запомнен при появата Ви на интервю, но само един от тях ще остави добро впечатление у събеседника. Почти същото е и с мотивационните писма.

Това е начинът да кажете „Изберете мен!”, но без да оставяте ДНК–то си след това.

 

  1. Първото впечатление се брои.

Мотивационното писмо обикновено се чете преди автобиографията, затова се уверете, че то наистина ще грабне вниманието на този, който го чете. Немърливия правопис и пунктуация, копирането на един общ имейл, който сте изпращали на много места, липсата на информация за контакт с Вас и с човека, който ви е дал препоръка, могат да се превърнат в първата сериозна грешка, когато кандидатствате за работа.

  1. Това не е екстра по избор.

Дори, ако са Ви поискали само автобиография, винаги изпращайте и мотивационно писмо. То представя Вашето CV и причината, поради която то е там.

  1. Уважаеми кой?

 Ако в обявата за работа няма лице за контакти, обадете се на отдел Човешки ресурси, за да разберете кой точно ще разглежда Вашата кандидатура. По този начин звучите много по–лично, а и ако се интересувате от по-нататъшното развитие на нещата, ще знаете към кого точно да се обърнете.

  1. Бъдете ясни.

Три или четири параграфа са напълно достатъчни, за да изложите Вашата мотивация, опит и личност. Мотивационното писмо не бива да преповтаря автобиографията Ви, но обобщете до колко опитът Ви отговаря на позицията, в обявата.

  1. Бъдете искрен, а не арогантен.

Бъдете внимателни да не преминете тънката граница между експерт и грубиян. Вие „продавате” себе си, така че представете се в най–добрата си светлина. Избягвайте твърдения като „Аз съм идеалният кандидат” или „Смятам, че имам уменията и опита, които ме правят много подходящ кандидат”.

  1. Направете така, че да Ви забележат.

Дори, ако кандидатурата Ви за дадена позиция не е сигурна, постарайте се мотивационното Ви писмо да е добре аргументирано. Дори съвсем случайно да сте прочели обявата или да сте говорили с някого от дадената фирма, трябва да покажете, че сте потърсили информация за дейността на фирмата. Въпреки че кандидатствате за специфична длъжност, още в самото начало на писмото си покажете, че кандидатурата Ви не е случайна.

  1. „Ушийте” писмото си по Ваша мярка.

Изразете себе си по най-добрия начин дори чрез подбора на формата, в който ще представите писмото си.

  1. Бъдете внимателен, когато пишете имейл.

За да напишете добър имейл се изисква не по–малко търпение, както и за писането на обикновено писмо. Уверете се, че ключовите точки са отбелязани на първо място и, човекът който чете имейла, не трябва да губи време и да прегледа цялото писмо, за да стигне до най–важното. Също така, бихте могли да подчертаете по някакъв начин най–същественото в писмото.

  1. Никакви „ако” или „но”.

Не споменавайте никакви Ваши слабости и не се опитвайте да се защитавате. Вие давате на работодателите причина, за да Ви поканят на интервю, а не причина да изхвърлят кандидатурата Ви в коша.

  1.  Завършете с увереност в себе си.

Бъдете оптимистичен и сами поискайте да Ви поканят на интервю. „Ще очаквам обаждането Ви” звучи уверено, но в същото време показва, че се надявате да се срещнете, за да обсъдите позицията.

 

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11