03 / 2008 - 28/01/2023 06:22

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ЕЗИКОВИ КУРСОВЕ - АРХИВ

95
Франция – ода за радостта от живота

(Дата: 2008-04-03) || (Брой: 03 / 2008) || Автор: ДАРБИФранция е страна с много лица, способна да изненада дори и най-верните си почитатели. Многообразието й се дължи до голяма степен на различните племена, населявали я в древността, както и на множеството емигранти, които страната прие през миналия век.
Гостите на Франция са очаровани от неизброимите забележителности в различните краища на страната, богатия избор на места за отсядане и заведения. Френските градове и селища са не по-малко очарователни. Независимо дали се разхождате по великолепните булеварди, почивате на терасата на някое кафене или сте на пикник в някой от красивите обществени паркове
, лесно ще доловите радостта от живота, която цари навсякъде.


Девет причини да учим френски език:

 • Френският е единадесетият най-разпространен говорим език в света.
 • Френският е официален език на 33 държави в света.
 • Френският език се говори в две от страните членки на Г 7.
 • Френският е роден език на 75 милиона души.
 • 200 милиона души по целия свят разбират, говорят, четат или пишат на френски.
 • Френският е официален език на пощенските служби по цял свят.
 • Френският е един от официалните езици на Международния Червен Кръст.
 • Над 20 000 английски думи произлизат от френски език.
 • Франция е една от главните туристически дестинации (60 милиона туристи на година).

Френският език заедно с английския е основният език, с който работят:

 • Обединените Нации
 • UNESCO
 • НАТО
 • Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)
 • Международното бюро по труда
 • Международният олимпийски комитет
 • Световният пощенски съюз
 • Международният Червен Кръст

Френският е преобладаващ работен език на:

· Европейския съд

· Европейския трибунал (Първа инстанция)

· Европейския съд на одиторите в Люксембург

· Пресцентъра на Европейската комисия в Брюксел, Белгия


Столицата Париж е прочута с монументалната си архитектура, Лувъра, Айфеловата кула, Триумфалната арка, катедралата "Нотр Дам", Сорбоната, Латинския квартал, музикалната си и модна сцена. Малко са градовете по света, които могат да се конкурират с него по елегантност и многочисленост на кафенетата, баровете и ресторантите. Градът е разделен на две от Сена. В северната част се намират повечето културни обекти (музеи, търговски комплекси, живописни сгради и булеварди). Южната част е почти пълна противоположност - тук е съсредоточен нощният живот на столицата. Опитайте се да отделите един ден за Латинския квартал с неговите булеварди „St-Michel” и „St-Germain”. Повечето туристи започват обиколката на Париж от Триумфалната арка, която е висока 50 и широка 45 метра и от нея се разкрива прелестна панорамна гледка. Ако тръгнете надолу по "Шан-з-Елизе" ще стигнете до „Place de la Concorde”, където се издига египетски обелиск, донесен от храма в Луксор. В източния край на площада започват градините на двореца Тюйлери, които се простират до Лувъра. Музеят, който се помещава там, отваря врати по време на Наполеон през 1793г. и само за десет години се сдобива с най-богатата колекция в света. Казват, че за да бъде разгледан Лувъра, са необходими два месеца. На изток от музея се намира сърцето на парижката мода – „Les Halles”. Оттук потокът туристи се насочва към Центъра Помпиду, посещаван от 25 хиляди души дневно. Ако тръгнете на запад ще стигнете до катедралата Notre- Dame, която е строена 85години – от 1160 до 1245г. На юг от катедралата може да разгледате Сорбоната, Пантеона и Ботаническата градина, където може да поседнете за кратка почивка. Ако имате време е добре да видите и „Montparnasse”, „Beaux Quartiers” и „La Defence” - тези райони са с модерна архитектура и множество забавления.


Страсбург е една от провинциалните столици на Франция. Разположен в най-североизточната част на страната, Страсбург е един космополитен и много красив град. В него се намират седалищата на Съвета на Европа и Европейския Съд по правата на човека. Двата главни площада на града са „Place Gutenberg” и „Place Kleber”. Ако сте на някой от тях, непременно отскочете до „Cathedrale de Notr-Dame”, която е една от най-красивите църкви във Франция. Тя привлича туристите с астрологическия си часовник, който се раздвижва точно в 12,30 на обяд. Ако сте ценители на Средновековието, трябва да се разходите до района на „Place de la Republique”. Точно там се намира „Palais de l'Europe”, където се помещава Европейският Парламент. Най-привлекателен е районът на „Quai Turckheim”, който е известен като "Малката Франция".

Ница - столицата на Ривиерата (Cote d'Azure), не разполага с хубав плаж, но е стратегическо място за околните курорти. Старата част на града се простира около „Place Rossetti” и „Cathedrale St-Reparate”. Къщите са със средиземноморска архитектура. За да видите целия град е добре да отидете до „Parc du Chateau”. В центъра на търговската част на Ница са разположени „Place Massena” и „Avenue Jean-Medecin”. На юг от тях е и крайбрежният булевард "Promenade des Anglais". Ница разполага и с няколко добри музея – „Musee d'Art Moderne”, „Musee d'Archeologie”, „Musee Matisse” и „Chagall's Biblical Message”.


Марсилия е най-гъсто населеният град във Франция след Париж и е добре да бъде избягван от туристите през месеците юли и август. През останалото време от годината Марсилия е изключително приятно място и заслужава да се види. Разходката из града може да започнете от пристанището „Vieux Port”. Малко по на юг е и най-старата църква в Марсилия, „Basilique St-Victor”. От другата страна на пристанището е Стария град- „La Panier”, който през Втората световна война е бил унищожен. Днес е населен предимно от араби. Малко по-надолу започва главната улица на Марсилия- „La Canebiure”, като съвсем близо до нея е огромният универсален магазин „Centre Bourse”. На Юг от „La Canebiure” остават големите търговски улици-„rue Paradis”, „rue de Rome” и „rue St-Ferreol”. Множество добри заведения има край „cours Belsunce”, „cours Julien” и „place Jean-Jaures”. Нощният живот е съсредоточен в клубовете край „cours d'Estienne-d'Orves”, но цените са доста високи.

Лион се намира в областта Прованс, която се счита за една от най-очарователните във Франция. Той е третият по големина град в страната и е най-често използваната начална точка за обиколки на региона. Лион се слави като града с най-много ресторанти на квадратен метър в света. През сърцето му минават реките Рона и Сона, като между тях е кварталът „Presqui'ile”. На другия бряг на Сона е разположен очарователният Стар град с базиликата „Notre-Dame de Fourviure”. От нея се разкрива великолепен панорамен изглед към реката и града. Модерната част на Лион е на изток от Рона. Точно там се намира и прочутия културно-търговски център „La Part-Dieu”, както и гарата „TGV”. По-известните площади са „Bellecour” и „Place Carnot”, които са свързани от пешеходната улица „rue Victor Hugo”. Най-евтините и хубави заведения са разположени в района на „Vieux Lion”, както и в северната част на „Presqui'ile”.

Вал Д'Изер е един от най-хубавите ски курорти във Франция. Градчето е малко с типична алпийска архитектура.

Бордо е един от най-известните градове в Югозападна Франция. Градът не предлага нищо от туристическа гледна точка, освен ако не сте ревностни почитатели на виното. Само на 40 минути от Бордо се намира морският курорт Аркашон, разполагащ с просторен плаж.

Кан е малък град на френската Ривиера, но е световно известен с филмовия си фестивал. По това време той става най-звездния град в света.

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11