7 / 2010 - 23/07/2024 04:59

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
КАРИЕРА - АРХИВ

297
За да сте добре информирани…

(Дата: 2010-09-13) || (Брой: 7 / 2010) || Автор: Дарби


Важно!!!
България 

Кредити с държавна подкрепа ще отпускат за студенти и докторанти
Студентите и докторантите вече могат да се възползват от кредитиране с държавна финансова подкрепа, за да заплащат таксите си за обучение или за издръжка по време на следването или докторантурата си. Банките, които ще отпускат студентските кредити са Банка ДСК ЕАД и Райфайзенбанк (България) ЕАД.

http://www.minedu.government.bg/news-home/2009/10-08-31_stkreditirane.html

 132 956 деца ще се възплозват от схема “Училищен плод”В рамките на схема „Училищен плод” е предвидено през учебната 2010 / 2011 г. по 2 пъти седмично на децата от одобрените училища да се раздават безплатно порции от пресни плодове и зеленчуци. Целта е да се възпитават у тях навици за здравословно хранене.
http://www.dfz.bg/bg/prescentar/novini/132-956-deca-vuzpolzvat-uchilishten-plod-
/

 
Интересно!!!
Великобритания Частното образование увеличава 3 пъти шанса за отлична оценка

Учениците, посещавали частни училища в Англия, имат 3 пъти по-голям шанс да получат A* на изпитите GCSE, отколкото връстниците им в държавните учебни заведения, показват резултатите.

http://www.independent.co.uk/news/education/education-news/ministers-segregation-warning-as-independent-schools-shine-2057395.html

 Науките изместват езиците
Все повече ученици на Острова избират считаните за по-трудни, но и по-престижни предмети, като физика, биология и химия. Напливът към тези науки е за сметка на намаления брой желаещи да запишат модерни езици и по-специално френски и немски
http://www.independent.co.uk/news/education/education-news/students-turning-to-sciences-figures-show-2056947.html

Университетите да надхвърлят лимита си за прием
Да бъде разрешено на британските университети да надвишат таргета си за прием на студенти, като се намали налаганата при подобно действие глоба, поиска ръководителят на Конференцията на Директорите и Директорките. Аргументът му е, че при липсата на работни места, младите трябва да бъдат поощрявани да учат.
http://www.independent.co.uk/news/education/education-news/limits-on-student-numbers-must-be-lifted-say-heads-2052887.html

Укротяват буйни деца с масажи и чайДиректорът на лондонско начално училище за деца със сериозни проблеми в поведението е открил нетрадиционен начин да усмири възпитаниците си. Всеки ученик прави и получава масаж от някой от връстниците си, а в 10 часа сутринта всички се събират около маса за по чаша чай. 
http://www.guardian.co.uk/education/2010/aug/23/pupil-behaviour-headteacher-interview

 „Черните списъци” на Оксфорд и Кеймбридж
Най-престижните университети в Англия имат тайни списъци на „забранени” предмети като право, изкуство и дизайн, бизнес, драма и театър, и отхвърлят кандидатите, държали A-level изпити по тях. Това подозират учители, които напомнят, че тези нетрадиционни дисциплини предимно се предлагат в държавните училища.
http://www.guardian.co.uk/education/2010/aug/20/a-level-subjects-blacklist-claim

 Да се въведат квоти за оценките?
Директорът на Brighton College в Англия предложи да се въвеждат всяка година фиксирани квоти за всички възможни оценки от GCSE изпитите, за да се предотврати „инфлацията в оценяването”.
http://www.telegraph.co.uk/education/educationnews/7960757/GCSE-results-grades-should-be-set-by-quota.html

„Заложете на бедните, но умни кандидат студенти”
Водещите университети да приемат умни тийнейджъри от бедни семейства дори с по-слаби резултати на A-level изпитите, пред връстниците им от средната класа, за да се поощри социалната мобилност. За това призова министърът за университетите на Англия.
http://www.telegraph.co.uk/education/educationnews/7959297/Universities-need-quota-of-poor-students.html

Edinburgh University създава високотехнологични фирми
Звеното за изследвания и иновации към Edinburgh University, Шотландия е създало през последните 5 години 131 компании, в които работят 300 души. Откритите по този начин високотехнологични фирми генерират растеж и заетост.
http://www.guardian.co.uk/business/2010/aug/29/university-business-start-up-firms

 Бизнес училище предлага 4-седмична MBA програма
Ashridge Business School в Hertfordshire, Англия предлага бизнес програми с продължителност от 1 ден до 4 седмици. Любопитното е, че предлаганите курсове се припокриват с модулите, включени в магистърската степен по бизнес администрация (MBA).
http://www.independent.co.uk/news/education/further/short-business-courses--its-amazing-how-much-can-happen-in-three-days-2002370.html

 Ако искате място в Оксфорд, зарежете извънкласните дейности
Кандидат-студентите да не си губят времето с извънкласни занимания, защото „преподавателите не се интересуват от историци втора ръка, които се оказва, че свирят на флейта”, предупреди директорът, отговарящ за приемите в Оксфорд.

http://www.telegraph.co.uk/education/universityeducation/7965715/Universities-uninterested-in-pupils-extra-curricular-activities.html

16 безплатни училища в Англия догодина
16 безплатни училища, основани от родители, учители или частни фирми, ще отворят врати в Англия следващия септември. Сред одобрените проекти са училище за етикет и маниери по време на хранене в Брадфорд; училище със задължителен латински в Лондон; и училище с уроци по музикални инструменти в Бедфорд.
http://www.guardian.co.uk/education/2010/sep/06/new-free-schools-next-year

  Любопитно!!!

Свят Фестивал на грешките устроиха в Париж
Като противодействие на залегналата във френското образование култура на „интелектуална стеснителност”, група академици от най-елитните институти устроиха фестивал в Париж, на който участниците бяха насърчавани да допускат възможно повече грешки на поставените задачи.
http://www.guardian.co.uk/world/2010/jul/21/france-paris-festival-of-errors

 The Potsdam Sports School – ковачница за Олимпийски шампиони
Елитното спортно учили
ще в Потсдам, Германия е едно от най-престижните от вида си, именно защото е намерило здравословния баланс между усилената подготовка на бъдещи Олимпийски златни медалисти и сериозната учебна програма

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5938501,00.html

 Магистърска програма създава експерти по обектите, защитени от Юнеско
Ако искате да станете експерт, натоварен с избора на природни обекти, заслужаващи място в списъка на защитените от Юнеско забележителности, то Brandenburg Technical University в Cottbus, Германия ви предлага магистърска програма за изучаване и изследване на обектите, които са част от световното наследство.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5844760,00.html

 В Хамбург гласуваха против 6-годишното начално образование
На референдум в Хамбург, Германия избирателите отхвърлиха предложението на правителството началното образование да е 6 вместо сегашните 4 години. Инициативата бе опит да се даде шанс на повече ученици да влязат в елитни гимназии.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5814250,00.html

 Курс по Facebook и Twitter въвеждт в Германия
Правителството на щата North Rhine-Westphalia, Германия планира да въведе курс по медийна грамотност в учебната програма. Идеята е учениците да бъдат научени да опазват личните си данни, докато ползват социални мрежи като Facebook и Twitter.
http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,710320,00.html

 С 35% намалиха студентските стипендии в Испания и с 32% - тези по Еразмус
Съветът за образование на Валенсия, Испания оряза с 35 % стипендиите за желаещите да учат в университет. Така размерът им става 1.9 млн. Евро. Мярката идва 4 месеца след като бяха редуцирани с 32% помощите за учащите по програмата Еразмус.
http://www.elpais.com/articulo/Comunidad/Valenciana/Font/Mora/recorta/35/becas/estudiar/Universidad/elpepiespval/20100901elpval_13/Tes

 Готвят извънкласни проекти за изявилите се студенти в Испания
Министерство на образованието на Испания е изготвило план, според който от януари избрани от всяко учебно заведение студенти, отличили се в дадена дисциплина, ще бъдат включвани в проекти извън аулите на университетите, за да доразвият уменията, знанията и потенциала си.

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/clases/primeros/clase/elpepisoc/20100830elpepisoc_1/Tes

Сингапурски и английски университет с общ проект
Imperial College London ще създаде ново медицинско училище в Сингапур. Управлявано съвместно от елитния британски университет и сингапурския Nanyang Technological University, учебното заведение ще приема над 750 студенти.
http://www.guardian.co.uk/education/2010/sep/01/imperial-college-medical-school-singapore

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11